Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cigánypecsenye kétféleképpen

30 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Mustár

Elkészítés

  1. A húst előkészítjük, ha nem szeletelt, akkor nagyjából 6-8 milliméteres szeleteket vágunk, ha vastagabb, egy klopfoló segítségével finoman megütögetjük, ez picit a rostokat is puhítja.
  2. A páchoz egy nagyobb keverőtálban, amiben a hússzeletek is elférnek, a fokhagymagerezdeket egy fokhagymanyomó segítségével átnyomjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, fűszerezzük borssal, felöntjük az olajjal, és az egészet jó alaposan összekeverjük. Sót nem rakunk bele, mert a só kivonja a húsból a nedvességet.
  3. A pácba fektetjük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk, hogy a szeletek minden részére jusson a fűszeres olajból. Úgy igazítjuk a hússzeleteket, hogy az olaj pont ellepje, ezután letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha gyorsan akarjuk elkészíteni, akkor minimum egy óráig pácoljuk, de ha igazán jót szeretnénk enni, akkor további 3-4 napig érleljük a húst. Ezalatt az idő alatt naponta mozgassuk, forgassuk át a szeleteket.
  4. A pácolás végeztével következhet a sütés. Elkészítjük a szalonnából a kakastaréjt, a szalonnát 4-5 milliméteres szeletekre vágjuk, a szeleteket bevágjuk 5-6 milliméterenként. Egy serpenyőt alacsony hőmérsékleten hevíteni kezdünk, erre rakjuk a szalonnaszeleteket, időnként forgatva 6-8 perc alatt zsírjára pirítjuk, közben a kakastaréj forma is kialakul.
  5. A szalonnát kivesszük a serpenyőből, tálalásig félretesszük, a visszamaradt zsiradékot a serpenyőben hagyjuk, és ezen megsütjük a hússzeleteket. A hússzeletek egyik oldalát sütés előtt sózzuk. A hőfokszabályzót közepesre állítjuk, és behelyezzük a szeleteket a serpenyőbe a sózott oldalukkal lefelé. Egyszerre annyi szeletet sütünk, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Fordításkor sózzuk a hús másik oldalát is (utána már nem kell forgatni a húst).
  6. A másik verzió abban különbözik, hogy sütés előtt a szeletek egyik oldalát megkenjük mustárral, majd sózzuk, borsozzuk, és ezután helyezzük a serpenyőbe.
  7. Tálalás előtt a szalonnaszeletek tetejét pirospaprikába mártjuk, és a fűszeres kakastaréjt a hússzeletre rakjuk. Klasszikus körete a hasábburgonya vagy a vegyes köret, és nem maradhat el mellőle valamilyen savanyúság sem.

Nézd meg videón, hogyan készül a cigánypecsenye: 

Ezek is érdekelhetnek