hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült szilvás gesztenyetorta

MME MME
120 perc
mester
költséges
12 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A piskótához először a fehércsokit karamellizáljuk egy száraz serpenyőben. Lassan, kevergetve megolvasztjuk, majd egészen addig folytatjuk ezt, amíg a benne található tejpor és cukor meg nem barnul picit. Ne ijedjünk meg, ha összeugrik a csoki, nem rontottuk el akkor sem. Ha kellemes karamell illat terjeng, kihúzhatjuk egy tálba. Ebben a tálban hozzákeverjük a megolvasztott, meleg vajat és hűlni hagyjuk a mixet.
  2. A tojásfehérjéket robotgéppel habbá verjük a csipet sóval és cukorral. Utána hozzáadjuk a tojássárgákat, majd egy-két keverés után lassú fokozat mellett apránként a vajas csoki keveréket is. Leállítjuk a gépet és spatulára váltva az átszitált liszttel és reszelt lime héjával befejezzük a massza elkészítését.
  3. Kitöltjük egy 22-es karikába és 180-190 fokon megsütjük kb. 35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá semmi, akkor készen van.
  4. A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. Egy sütőpapíros tepsire fektetjük az összeset, meghintjük a cukorral és egy csipet sóval. Betesszük a 180 fokos sütőbe és puhára sütjük. Ha már bugyog a szilvalé, egészen biztos, hogy kivehetjük.
  5. A töltelékhez a tejszínből 1 dl-t a sóval, lime levével felforraljuk. Közben bő, hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapokat. Ez utóbbit, ha már puhára szívta magát vízzel, kifacsarjuk kézzel és a melegről lehúzott tejszínbe tesszük, hogy abban felolvadjon. Egy kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a rumot. Ráöntjük a szétmorzsolt vagy akár lereszelt gesztenyemasszára és csomómentesre dolgozzuk. Közben a maradék hideg habtejszínt és mascarponét gép habverővel kihabosítjuk és óvatosan, már egy spatulával összedolgozzuk a gesztenyés mixxel.
  6. A kihűlt piskótát ketté vágjuk. A karikát kibéleljük tortafóliával vagy egy magas sütőpapír csíkkal és elkezdjük az összeállítást. Alulra kerül egy tészta lap, ráhalmozzuk a krém 1/3-át, majd a szilvával megpakoljuk. Erre kerül a második lap, megint egy kis krém és a maradék szilva. A maradék tölteléket vagy a tetejére simítjuk vagy akár egy habzsákból díszíthetjük is.
  7. Hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de a legjobb egy éjszaka neki, hogy másnapra összeérjenek ezek az igazán mély ízek. Tálalás előtt megszórhatjuk egy kis pirított, szeletelt mandulával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss