Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül legfinomabb töltelék egyben sült pulykához!

Az egyben sült pulyka tölteléke rengeteg módon variálható, s érdemes is vele kíséretezgetni. Ezúttal Déri Szilvia, alias Házisáfrány a klasszikus, almás-gesztenyés töltelék elkészítésébe avat be minket!

A töltött pulyka töltelékének vannak fix és „szabadon választott” összetevői is: az alapot kenyér, hagyma, tojás, vaj, zöldfűszerek és gyakran angol zeller adják. Ezt lehet gazdagítani rengeteg mindennel, a gombától, aszalt gyümölcsökön, olajos magvakon, kolbászokon és szalonnákon keresztül a friss gyümölcsökig. Variálhatsz a különböző kenyerekkel is, ha némi csavart szeretnél a töltelékébe. A lényeg, hogy ha tudod az alapokat, variáld bátran, kreativitásod szerint!

A pulykatöltelék egészen más

A nagyi töltött csirkéjével ellentétben, a pulyka tölteléke nem a bőr alá vagy a hasüregbe kerül, és bár tölteléknek hívják, külön sütöd! Ennek egyetlen prózai oka van: sütés közben a húsból kicsöpögő szaft beivódik a töltelékbe. Ez a szaft azonban a még a félig nyers pulykából csöpög ki, és ahhoz, hogy a tölteléket biztonságosan fogyaszthasd anélkül, hogy kórokozók lennének benne, muszáj, hogy a maghője (azaz a közepében mért hőmérséklet) a sütés végére elérje a 74 Celsius fokot. Ez egy kisebb bébipulyka esetében gond nélkül megoldható, ha ilyened van, töltsd a belsejét bátran, egy 10 kg-os madár esetében viszont sanszos, hogy mire a töltelék átsülne, a hús szénné ég, így érdemes inkább külön készíteni a tölteléket.

Az sem mellékes szempont, hogy a tölteléket  mindenki imádja, így egészen biztosan több fogy majd belőle, mint amennyi a madár hasüregébe férne, így ne szerénykedj, amikor tepsit kell választani hozzá, tedd bátran a legnagyobba!

Almás-gesztenyés töltelék

10 dkg vaj
50 dkg kissé száraz, héj nélküli kenyér 2*2 cm-es kockákra vágva
1 nagyobb hagyma apróra vágva
3 zellerszár
3 közepes alma
10 dkg gesztenye (Vegyél nyugodtan fagyasztott, tisztított egész gesztenyét)
5 dkg dió (elhagyható)
5-6 ág kakukkfű
6 dl csirkealaplé
1 db felvert tojás

bors

1. Melegítsd a sütőt 200 fokosra.

2. Vajazz ki egy nagyobb tepsit. Tedd félre.

3. Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvassz fel 80 g vajat. Add hozzá a hagymát és párold 2 perc alatt üvegesre. Dobd rá a kockákra vágott zellerszárat, majd kb. 5 perc elteltével, ha már kissé megpuhult, a kockákra vágott almát. Párold további 3-4 percig, míg az alma kissé elkezd puhulni, de még van tartása.

4. Tedd a keveréket tálba, és add hozzá a kenyérkockákat, kakukkfüvet, gesztenyét és diót. Sózd, borsozd. Keverd hozzá a tojást.

5. Öntsd a tölteléket a kivajazott tepsibe, és süsd letakarva 30 percig, majd szedd le a takarófóliát és süsd további 20 percig, míg aranybarna nem lesz.

Nagy társaság esetén duplázhatod az adagot!

Próbáld ki ezeket a pulyka recepteket is

Ezek is érdekelhetnek

Friss