Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a tuti recept! Így készítheted el a legfinomabb házi gesztenyepürét

Kérdezz meg 100 embert és abból 99, de talán mind a 100 azt fogja mondani, még életében nem evett házi készítésű gesztenyepürét, csak a bolti, tömbben árusított fagyasztottat. Pedig ez a desszert gondoljon bárki bármit, nem a hűtőpultban terem, és a kézműves változat elkészítése nem csak hogy nem ördöngösség, de érthető okokból sokkal, de sokkal finomabb annál, amit a hiperekben árulnak!

A gesztenyepürét pedig mindenki szereti, így ha belevágsz, és elkészíted házilag, meglátod, te leszel a vasárnapi ebéd, ünnepi lakoma, gyerekzsúr vagy vendégség legnagyobb sztárja!

Hozzávalók:

60 dkg gesztenye vagy 50 dkg előfőzött, fagyasztott egész gesztenye
5 dl tej
1 rúd vanília vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 cl jó minőségű rum
csipet só
csapott kávéskanál kakaópor (elhagyható)
2 dl tejszín, felverve a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Irdald be a gesztenyét, és süsd 230 fokos sütőben kb. 20 perc alatt puhára. (Ügyelj arra, hogy irdaláskor teljesen átvágd a gesztenye héját, különben sütés közben felrobbanhat és azt nagyon nehéz letakarítani a sütő faláról!)

2. Szedd ki a gesztenyéket a sütőből és azonnal hámozd meg! Ha fagyasztott gesztenyével dolgozol, engedd fel.

3. Kapard ki a vanília belsejét és tedd a tejbe, a rúddal együtt, majd dobd bele a gesztenyéket és főzd közepes lángon kb. 45 percig, amíg telesen meg nem puhul és a tej nagy részét magába nem szívja. Dobd ki a vanília rudat.

4. Tegyük a puha gesztenyét a megmaradt tejjel, cukorral, sóval, rummal és esetleges kakaóporral egy tálba és először krumplinyomóval majd spatulával dolgozva keverjük homogén masszává. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána.

5. Tegyük a masszát 1-2 órára, de akár egész éjszakára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.

6. Nyomjuk át a masszát krumplinyomón vagy gesztenyepasszírozón, és tálaljuk  tejszínhabbal.

Még több zseniális sütési-főzési tipp, trükk, praktika Déri Szilvi alias Házisáfránytól itt! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss