A gesztenyepürét pedig mindenki szereti, így ha belevágsz, és elkészíted házilag, meglátod, te leszel a vasárnapi ebéd, ünnepi lakoma, gyerekzsúr vagy vendégség legnagyobb sztárja!
Hozzávalók:
60 dkg gesztenye vagy 50 dkg előfőzött, fagyasztott egész gesztenye
5 dl tej
1 rúd vanília vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 cl jó minőségű rum
csipet só
csapott kávéskanál kakaópor (elhagyható)
2 dl tejszín, felverve a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Irdald be a gesztenyét, és süsd 230 fokos sütőben kb. 20 perc alatt puhára. (Ügyelj arra, hogy irdaláskor teljesen átvágd a gesztenye héját, különben sütés közben felrobbanhat és azt nagyon nehéz letakarítani a sütő faláról!)
2. Szedd ki a gesztenyéket a sütőből és azonnal hámozd meg! Ha fagyasztott gesztenyével dolgozol, engedd fel.
3. Kapard ki a vanília belsejét és tedd a tejbe, a rúddal együtt, majd dobd bele a gesztenyéket és főzd közepes lángon kb. 45 percig, amíg telesen meg nem puhul és a tej nagy részét magába nem szívja. Dobd ki a vanília rudat.
4. Tegyük a puha gesztenyét a megmaradt tejjel, cukorral, sóval, rummal és esetleges kakaóporral egy tálba és először krumplinyomóval majd spatulával dolgozva keverjük homogén masszává. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána.
5. Tegyük a masszát 1-2 órára, de akár egész éjszakára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
6. Nyomjuk át a masszát krumplinyomón vagy gesztenyepasszírozón, és tálaljuk tejszínhabbal.