Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes sült gesztenyét

default user icon
MME
Bár mindannyian imádjuk a sült gesztenyét, legtöbben csak az utcai árusoknál vettük eddig, akik - lássuk be,- méregdrágán mérik azt a 6-8 szemet, amit pár perc alatt el is tüntetünk.

Elkészíteni pedig otthon sem ördöngösség, a zöldségesnél némi túlzással egy egész kilót kapunk annyiért, amennyiért az utcán azt a kis tasaknyit. Ha úgy döntünk, hogy belefogunk, nem kell izgulni, ugyanis ha betartunk pár szabályt, akkor 20 perc múlva már ehetjük is a tökéletesre sült, aranyló golyócskákat.

Bár a gesztenyét a legjobb parázs fölött sütögetni, ám ha épp nincs kéznél, (és általában nincs), nem kell elkeseredni, mert sütőben is kiválóan el tudjuk készíteni!

Ha belefognál a gesztenyesütésbe, az alábbiakra ügyelj

  • Csak friss példányokkal dolgozz! Feszes bőrű, hibátlan darabokat keress, amiken se lyukak, se penész nincs.
  • Vásárláskor próbálj nagyjából egyforma méretű szemeket választani, így biztos lehetsz abban, hogy mind egyszerre sülnek majd át.
  • A nyers gesztenyét használd fel minél hamarabb, és a hűtőszekrényben se tárold 3-4 napnál tovább.
  • A gesztenyéket sütés előtt X alakban be kell irdalni. Fontos, hogy a héjat mindenképp átvágd és ne csak karcoljuk. Ha ugyanis nem vágod át elég mélyen, a hő hatására keletkező gőztől a gesztenyék egyszerűen felrobbannak.
  • Az irdalásnál az ujjaidra is nagyon vigyázz, mert a csúszós, kerek makkok vagdosása könnyen balesetveszélyessé válhat!
  • Megfelelő hőfokon a gesztenye meglepően gyorsan, 15-25 perc alatt megsül.
  • Gesztenyesütésnél két iskola létezik. Van, aki szerint meg kell főzni a szemeket sütés előtt, ám olyani is van, aki szerint ez a fázis szükségtelen. Az biztos, hogy a kissé felázott héj több gőzt termel sütés közben, így a héj könnyebben lejön a húsról, de a „főzés” csak annyit jelent, hogy irdalás után, sütés előtt az ember leönti a gesztenyéket forrásban lévő vízzel, hagyja 1 percig állni és utána azonnal beteszi őket a sütőbe.
  • A gesztenyéket vastag fenekű serpenyőben is megsütheted. Ebben az esetben ajánlatos a szemek irdalás utáni forrázása, a serpenyőt nem árt letakarni, és a szemeket 5-5 percenként megfordítani.
  • A gesztenyéket még melegen kell meghámozni! Ha kihűltek, ez a művelet sokkal nehezebbé válik!
  • Bár határozottan van valami romantikája annak, hogy az ember agyonégeti a kezét gesztenyepucolás közben, ám van a hámozásnak jóval könnyebb módja is. Fogj egy tiszta konyharuhát és szórd bele a már átsült gesztenyét. Ezután fogd össze a konyharuha négy sarkát az egyik kezeddel, miközben a másik kezeddel gyengéden masszírozd a tartalmát. Így a héjak jóval egyszerűbben lejönnek!

A sütés menete

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra.
  2. Irdald a gesztenyéket X formában úgy, hogy a bőrüket biztosan átvágd!
  3. Ha nem szuperfriss a gesztenye, forrázd le vízzel az előzőleg leírtak szerint, de ez a munkafázis kihagyható.
  4. Tedd a gesztenyéket sütőlapra és süsd kb. 20 percig, míg meg nem puhulnak.
  5. Hagyd a gesztenyéket 2-3 percig hűlni, majd hámozd meg, és máris eheted őket!

Ajánljuk még: 

AZ ŐSZ SZTÁRJA: SÜTŐTÖK KRÉMLEVES, AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD >>> 

ETTŐL KITÖR A FRÁSZ! ÍGY KÉSZÍTS LEVÁGOTT UJJ KEKSZEKET HALLOWEENRA >>> 

ÍGY KÉSZÍTS EGÉSZSÉGES, ÍZLETES ÉS KALÓRIASZEGÉNY VITAMINVIZET >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss