Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Érik a gesztenye - így használd fel!

default user icon
MME
Bár kevesen tudják, de a gesztenye bizony gyümölcs – tele vitaminnal, ásványi anyaggal és élelmi rosttal. Nézzük, hogyan használhatjuk fel ezt a szuperélelmiszert!

A gesztenyében számottevő mennyiségben található sejtvédő hatású E-vitamin, de jelentős a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma a málnáéval és a ribizliével vetekszik. Az aprócska termés valóságos nátrium-, kálium-, kalcium- és foszforbomba, míg zsiradék csak nyomokban, koleszterin pedig egyáltalán nem található benne.

Hogyan vásároljunk?

Csakis fényes, sötétbarna, sima és kemény felületű szemeket vásárolj.
Amelyik megrázva nagyon zörög, az már nem friss.
Felhasználás előtt száraz, hűvös helyen tárold, ám ha mégis a hűtőbe tennéd, ne zacskózd be, hogy a gesztenye levegőzhessen.

Hogy főzzük meg a gesztenyét?

Először dobd hideg vízbe a szemeket. Amelyik feljön a víz felszínére, az könnyebb, tehát vagy kirágta belül a kukac, vagy nagyon öreg már - ezeket dobd ki! A többit öblítsd le, majd metszd be mindegyiket, a gömbölyű felén keresztirányban. Aszerint, hogy mit készítesz belőle, kb. fél óra alatt puhára főzheted enyhén sós vízben vagy húslevesben. A szemeket szűrőlapáttal, kisebb adagokban emeld ki a főzőléből, és még melegen hámozd meg, gondosan eltávolítva a betüremkedett hártyákat is, ezután aprítsd fel a receptnek megfelelően. Felhasználhatod édes gesztenyepüréez, süteményekbe krémként, sós töltelékbe húsokhoz, esetleg burgonyát helyettesítő köretként.

Hogyan süssük meg a gesztenyét?

Áztasd be a szemeket legalább 1 órára vagy akár egész éjszakára. Utána vagdosd be a domború oldalukat, és hagyja ázni még egy fél órát. A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy alufóliával, és melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Süsd a szemeket 25-30 percig, közben többször rázd meg a sütőlapot, hogy minden oldalukon megpirulhassanak. A megsült gesztenyéket csomagold 10 percre konyharuhába, majd még melegen tisztítsd meg őket.

+1 a gesztenye méze is értékes!

A finom, ritka, gesztenyevirág-illatú mézet gyógyhatása miatt nagyra értékelik. Fogyasztásával kedvezően befolyásolható a vérszegénység, a kimerültség, az étvágytalanság. Alkalmas visszérproblémák kezelésére és a trombózis megelőzésére is!

GESZTENYE – LEVESBEN IS REMEK!  >>> 

Minden, ami gesztenye - receptek, cikkek, receptválogatások >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss