A gyümölcskenyérhez a kuglóf formát vékonyan, ám alaposan kikenjük olajjal, kilisztezzük, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Az aszalt gyümölcsöket apró - mazsolányi - kockára vágjuk, majd a mazsolával együtt, 1 órára rumba áztatjuk.
A fehérjét elöször lágy habbá verjük, majd a kanalanként hozzáadott cukorral és a vaniliáscukorral kemény, fényes habot készítünk belőle. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a lecsepegtetett gyümölcsöket, az apróra vágott diót és csokit, végül belcsorgatjuk az olvasztott vajat, és óvatos, könnyed mozdulatokkal alaposan elkeverjük.
A kész tésztát a hűtött formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ha kész, azonnal hűtőrácsra borítjuk, pár percet várunk, majd lehúzzuk róla a formát. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük, de csokimázat is készíthetünk rá.