Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egekben lesznek a gyümölcsárak: a barackért már biztosan sokat kell fizetnünk!

default user icon
MME
Országszerte jelentős károkat okoztak a gyümölcstermesztésben az április eleji fagyok, ezért nem sok jóval kecsegtetnek a hazai gyümölcstermesztők: valószínűleg magasak lesznek az idei gyümölcsárak.

Jelentős károkat okoztak a gyümölcstermesztésben az április eleji fagyok – derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményéből.

Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan már hozzá kell szoknunk –nyilatkozta Apáti Ferenc, a terméktanács elnöke, aki elmondta: egyre gyakoribb az enyhe januári, februári évkezdet, ami miatt rendkívül korán megindul a fák rügypattanása, virágzása. A március-április folyamán visszatérő többnapos lehűlés elháríthatatlan, az ún. kevert fagyok nagy károkat okoztak az elmúlt három évben, nemcsak hazai, hanem európai szinten is.

A szokatlan tavaszi időjárás következménye a jelentős terméskiesés, amely magas gyümölcsárakat eredményez - írja az Index.

A szakember szerint előrejelezhető, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell magasabb összeget fizetnünk.

A többi gyümölcs esetében még van remény egy közepes, normális termésre, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal és árakkal, de ezt csak május közepe után, a fagyvédelmes időszak elmúltával lehet kijelenteni, mert addig még bármikor jöhetnek újabb éjszakai fagyok, melyek néhány óra leforgása alatt teljesen átírhatják az idei gyümölcspiacot. 

Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, így a szamócát is. Apáti szerint még a szamócaszezont is átírhatja bármikor egy éjszakai fagy, vagy a júniusi extrém esős periódus, amikor könnyen elrohadhat a szamócatermés akár tíz százaléka, jelentős terméskiesést, és magas árakat eredményezve. Az eper kilónkénti induló ára egyébként 3500 forint körül lehet.

Olvasd el ezeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss