Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez az albán pékségek újabb piszkos trükkje: ezt tényleg megetetik a magyar vásárlókkal?

default user icon
MME
A Magyar Pékszövetség elnöke szerint hazánkban nem kevesebb, mint 1300 albán pékség működik legálisan, melyeknek közel a fele, mindössze 15-20 tulajdonos kezében van. Ez annyit tesz, hogy a hálózat valamivel több mint egy tucat ember kezében összpontosul, ráadásul az üzemeltető cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat is.

Korábban a Magyar Nemzet is körbejárta a témát Septe József közreműködésével, és már akkor világos volt, hogy az albán pékségek tésztái egyáltalán nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, csupán csak jól lavíroznak a munkaügyi szabályok paragrafusai között. Így nem csoda, hogy jelenlétük kedvezőtlen hatással van a magyar sütőipari cégekre, ezen túl pedig még egészségügyi szempontból is  kifogásolhatóak. Az egyik fő probléma, hogy kevés tésztaféle használatával számtalan terméket állítanak elő, és ezért van az, hogy a sós és az édes tészták íze között szinte lehetetlen különbséget tenni.

Van azonban egy súlyosabb gond is az albán pékségekkel. Ha valaki rendszeres fogyasztója ezeknek a pékáruknak, annak akár komolyabb következménye is lehet az egészségünkre nézve. Nagyon rövid idő alatt készülnek el ezek a termékek, ebből kifolyólag a pékáruk sütése sem szakszerű, mindez pedig kellemetlen emésztési gondokhoz vezethet.

Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász, háziorvos és üzemorvos a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az albán pékségek termékeiben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornába jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot. Gáz képződik, feszül a has, a többi állagjavító pedig görcsöket okoz.

Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is megpróbált utánajárni  a termékeik pontos tápanyagtartalmának, sótartalmának, de sajnos nem járt sikerrel. Mindössze annyira jutott, hogy a vajas tésztából készült édes péksütemények rengeteg sót, cukrot és zsírt tartalmazhatnak, aminek szintén kellemetlen egészségügyi kihatásai lehetnek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek