Mindmegette.hu
Cikk
Mindmegette
Futtassuk fel az élesztőt, írja megannyi kelt tésztás sütemény receptje, de hogyan is kell pontosan és tökéletesen felfuttatni az élesztőt? A kezdő háziasszonyok és házi pékek számára hoztunk most videós segítséget, ugyanis valahol mindenkinek el kell kezdenie!
MME
Az élesztő a magyar konyha egyik alappillére. Enélkül a kelt tésztákat lehetetlenség elkészíteni, ám nem csak sütés során hasznosíthatjuk ezt az egyszerű alapanyagot.
Az élesztő egy olyan felhasználási módját mutatjuk most, amire talán még sosem gondoltál!
A Magyar Pékszövetség elnöke szerint hazánkban nem kevesebb, mint 1300 albán pékség működik legálisan, melyeknek közel a fele, mindössze 15-20 tulajdonos kezében van. Ez annyit tesz, hogy a hálózat valamivel több mint egy tucat ember kezében összpontosul, ráadásul az üzemeltető cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat is.
A vegánok már biztosan jól ismerik, de most megmutatjuk, miért is érdemes inaktív élesztőt használni. Annyit már most elárulunk: nem keleszt, viszont értékes tápanyagai jótékony hatással vannak az egészségre és az ételeket is finomabbá teszi.
Videó
Szabadfi Szabolcs, vagy ahogy sokan ismerik, Szabi a pék most azokra a kérdésekre igyekszik válaszolni, melyeket ti, kedves Mindmegette olvasók tettetek fel neki. Most arról beszél, hogy bánjunk az élesztővel, és mi a különbség a hagyományos és a porélesztő között.
Ha valaki rendesen beleássa magát a kovászolásba, óhatatlanul eljut arra a pontra, amikor ki akar próbálni olyan kelt tészta recepteket is az új módszerrel, melyeket eddig élesztővel készített. A mennyiségek átszámolása elsőre ijesztőnek tűnhet, de némi matektudással könnyebb, mint gondolnád. Déri Szilvia, Házisáfrány segít ebben.
A koronavírus-járvány miatt a boltokat már hetekkel ezelőtt elözönlötték az emberek és bevásároltak tartós élelmiszerekből. A boltok polcain legnagyobb hiánycikk élesztőből van. Sem friss, sem szárított élesztőt nem nagyon lehet kapni. A Budafoki Élesztőgyár most reagált a kialakult helyzetre.
Az utóbbi hetekben, a veszélyhelyzet kihirdetése után, a kézfertőtlenítőn kívül, egy termék hiánycikk még: az élesztő. Most még az is nekifut a kenyér, kalács, kifli készítésének, aki eddig csak álmodozni mert arról, hogy egyszer házi pékséget indít. Utánanéztünk, hogy lehet-e élesztőt készíteni házilag, vagy érdemes inkább a kovászos és a sütőporos kenyérrecepteknél maradnia annak, aki az élesztőről lemaradt.
Szponzorált tartalom
Az elmúlt években egy minőségi fejlődés figyelhető meg a magyar sörpiacon, ezt előszeretettel sörforradalomként is emlegetjük. A forradalom mozgatórugói az egyre nagyobb számban megjelenő és egyre jobb söröket készítő hazai kis főzdék valamint a minőségi import sörök.