Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pont arra nem jó, amire gondolnál: itt az igazság az inaktív élesztőről

default user icon
MME
A vegánok már biztosan jól ismerik, de most megmutatjuk, miért is érdemes inaktív élesztőt használni. Annyit már most elárulunk: nem keleszt, viszont értékes tápanyagai jótékony hatással vannak az egészségre és az ételeket is finomabbá teszi.

A pandémia alatt mindenki egy kicsit élesztő-szakértővé vált, ám ebben a témában is van néhány csapda. Az inaktív élesztő ugyanis csak a nevében élesztő: valójában nem járul hozzá a gombák szaporodásához és az erjedéshez, így nem alkalmazható tészták kelesztésére. Az élesztőre érzékenyek, a candida diétát  és a vegetáriánus étrendet, vegán életmódot folytatók is fogyaszthatják. Valójában az inaktív élesztő egy fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fűszer, a vegán konyha egyik kedvence.

Az inaktív élesztőt, más néven nemes élesztőt a saccharomyces cerevisiae gombából nyerik, amelyet répából vagy cukornádból előállított cukor előállításakor nyert melaszon termesztenek. Éréskor ezt betakarítják, átmossák és magas hőmrésékeleten megszárítják. Ezen folyamatok eredményeként inaktívvá válik, már nem képes növekedésre, ezért nem használható kelesztésre. Leggyakrabban pehely formában kapható, de készítenek belőle granulátumot és élesztőport is.

Jótékony hatások

A nemes élesztőnek alacsony a kalóriatartalma, de magas a fehérje- és rosttartalma. Tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal: komplex B-vitamin-forrás, gazdag foszforban, káliumban, szelénben, cinkben, krómban, kalciumban. Jótékony hatásait felsorolni is nehéz: a B-vitamin- és a cinktartalma hozzájárul az egészséges és szép hajhoz, bőrhöz. Csökkenti a koleszterin szintet, erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, vírus-, gomba- és baktériumölő. Enyhíti a fáradtságot, oldja a szorongást, segíti a bél regenerálódását. Javítja a máj működését, így hozzájárul a méregtelenítéshez.

Legegyszerűbb elfogyasztási módja, ha joghurtba kevered, de természetesen ennél sokkal több lehetőséged van, hogy élvezd a hatásait és finom ízét. Próbáld ki és add az alábbi élelmiszerekhez, ételekhez:

Rizses egytálételekhez, tésztaételekhez

Adj néhány kanál élesztőpelyhet a rizses ételekhez (például a rizottóhoz ), és máris élvezheted az egyedülállóan gazdag unami ízt. Tésztaételekhez adva parmezánszerű ízt kapsz, tovább növelve a sajtos, krémes jelleget.

Kenyérhez

Nem, nem a kenyérsütésről beszélünk! A nemes élesztő fűszer, tehát bánj vele úgy: szórd a reggeli pirítósodra, vagy akár a szendvicsbe a többi töltelékkel együtt. Így nemcsak a szendvics íze lesz fantasztikus, de jó adag vitamint és rostot is bejuttatsz a szervezetedbe.

Babhoz

Az inaktív élesztő nagyon jól illik a hüvelyesekhez, különösen a babos ételekhez. Extra zamatot ad, növeli az íz mélységét. Egyszerűen szuper párosítás!

Levesekhez

Ha szereted a sűrű, krémes leveseket, de nem szeretnéd zsíros tejtermékekkel, például tejszínnel vagy tejjel készíteni, próbáld ki, hogy élesztőt adsz hozzá. A pehely gazdag, dekadens textúrát kölcsönöz nekik, miközben minimális kalóriatöbbletet jelent.

Currykhez

A curryk az ízük mélységét a megfoghatatlan umamiból nyerik. Ha inaktivált élesztőpelyhet adsz a curryhez, tovább fokozod az ízélményt. Az élesztő ugyanis jól keveredik a hagyományos curry fűszerekkel anélkül, hogy nehézzé tenné a végeredményt. Akár vegán curryt  készítesz, akár csak szeretnéd feldobni az ízeket, imádni fogod, hogy a tápláló élesztő milyen hatással van a legkedveltebb receptjeidre.

Pattogatott kukoricahoz

Táplálkozási élesztőt szórni a pattogatott kukoricára jó dolog, hiszen hihetetlenül ízletes lesz a rágcsálnivaló, némi sajtos ízbeütéssel. Sokkal jobban jársz, mintha zsíros, kalóriadús vajjal locsolnád meg a kukoricát.

Salátákhoz

Egy másik módja annak, hogy a tápláló élesztőt fűszerként használd. A saláta íze élesztővel megszórva olyan lesz, mintha extra finom parmezánnal szórtad volna meg.

Tojásételekhez

A reggeli a legfontosabb étkezés, meghatározza, hogy milyen lesz a napod. Ezért mindig gondosan válogasd össze, hogy mi kerül a tányérodra. A tojás jó választás, hetente legalább kétszer fogyassz valamilyen formában. Rántottához, lágy tojáshoz is tökéletes.

Zöldségekhez

Gyors ebédre, vacsorára piríts néhány szezonális zöldséget. A belül puha, kívül roppanós zöldségeket aztán szórd meg csipetnyi élesztővel – és egyszerűen csak élvezd az ízeket! A zöldségeket természetesen párolhatod is.

Mártogatósokhoz

Az avokádókrém, a túrókrém vagy a hummusz is sokkal finomabb, ha megszórod élesztőpehellyel. Dúsítja a krémeket, és ízletesebbé teszi, garantáltan sikered lesz vele.

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss