Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borravalót követelt, és amikor nem kapott, bosszút állt az ételfutár

default user icon
MME
Bár egyre gyakrabban kérdőjelezik meg a létjogosultságát, a borravaló intézménye olyannyira belénk ivódott, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy az étteremben vagy fodrásznál nem adunk, legalább 10% jattot. A szolgáltatást nyújtók pedig legtöbbször azt, hogy nem kapnak. Ha pedig mégis megtörténik, akkor bizony van, aki az utolsó csepp véréig felháborodva kéri ki magának a jussát - ahogy tette ezt egy ételfutár a minap. Nemtelen bosszúját, szerencsére, a csengő mellett elhelyezett kamera rögzítette, a felvétel a TikTokra is felkerült.

Borravaló: adni vagy sem? Kényes kérdés. Egyre többen érzik úgy, hogy elveszítette eredeti jelentését, vagyis, hogy minőségi szolgáltatásért cserébe, a számla összegén túl, adjuk némi extra pénzt a pincérnek, a fodrásznak, a taxisofőrnek, hanem, egyfajta kötelező felárként mindenki kalkulál vele, ha elégedett, ha nem. Az ételrendelő applikációk elterjedésével azonban, amelyekkel akár előre rendezhetjük is a számlát, megszűnt a jattolási kényszer, sőt, ha "érintésmentes" átvételt szeretnénk, még találkoznunk sem kell a kiszállítóval.

 

Ezt a lehetőséget választotta az Egyesült Államokban egy nő, így, amikor a futár megérkezett az étellel és becsöngetett, csak annyi lett volna a dolga, hogy leteszi a csomagot az ajtó elé. Ezzel szemben ő várt, nem mozdult, majd egy ponton megkérdezte: Nem kellene nekem fizetni? Mire a meglepett vásárló mondta, hogy ő bizony már fizetett az appon keresztül, erre a futár közölte, hogy ő itt nem lát semmit a borravaló mezőben. "Mert nem adtam borravalót"  - jött a válasz, majd az egy-két másodperc kínos csend után a minden bizonnyal igen éhes hölgy feltette a kérdést: "Esetleg, megkaphatnám az ételem?" Mire a futár, ahelyett, hogy letette volna, a kertbe hajította az ebédet. Bizonyára nem tudta, hogy a csengő melletti kamera mindent rögzített, és pár óra múlva viszontláthatja majd magát a legnépszerűbb videómegosztón, mint a tapló kajakiszállító prototípusa. A felháborodott vásárló egyetlen mondatot írt a videó mellé: "Nem kötelességem borravalót adni. Ennyi."

 

A TikTokra feltöltött videó megosztotta a kommentelők népét:  voltak, akik szerint a futár reakciója felháborító, és úgy gondoljá, holnap már nem lesz munkája, mások szerint igenis illendő lett volna egy kis pénzt adnia annak, akiigénybe vette a szolgáltatást, megint más szerint az lenne az üdvözítő, ha végre szakítanánk a borravaló osztás otsoba, elavult intézményével.

Ezek is érdekelhetnek

Friss