Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 indok, hogy kivédd a magas vérnyomást!

A magas vérnyomásbetegség – hipertónia, sok ember életét keseríti meg hazánkban is. Ám helyesen összeállított étrenddel, szükség szerinti életmód változtatással, a sport rendszeres gyakorlásával jelentős javulás érhető el! Ehhez dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita ad néhány tanácsot.
NEM A KORRAL JÁR!

Sajnos jól elrejtették előlünk az örök fiatalság és az állandó egészség elixírjének üvegcséjét! Se az öregedés, se a betegségek nem kímélnek bennünket. Azt hihetnénk, a kettő együtt jár, de nagyon sokan tapasztalatból tudják, hogy ez nem így van. A magas vérnyomás is egy olyan betegség, amihez nem kell feltétlenül idősnek lenni.

FONTOS TUDNIVALÓK

A magasvérnyomás-betegség – más néven hipertónia – az egyik legalattomosabb megbetegedés, melynek tünetei (fejfájás, ödéma, szédülés, hányinger stb.) már csak a betegség késői szakaszában jelentkezhetnek, addig akár tünetmentes is lehet az érintett. Azt is szoktuk mondani, hogy a szervezet nagyon jól alkalmazkodik, kérdés persze, hogy meddig – ám ez egyénenként változó! Azt a vérnyomásértéket, ami felnőtt embernél, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatt van, egészségesnek tartjuk. Ha bármelyik érték efölött van, akkor magas vérnyomásról beszélünk. Lehet elsődleges (öröklött) vagy másodlagos (más betegségből adódó) eredetű. Hazánk lakosságának közel 50%-a szenved valamelyik változatától.

Hatásos étrendi tippek magas- és alacsony vérnyomás esetén! >>>

Mitől lesz magas a  vérnyomásunk?

Kialakulásához hozzájárulhat a magas sótartalmú étkezés (úgy nevezett sóérzékeny hipertónia), a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, felesleges testtömeg. Mivel nagyrészt csak előrehaladott formában veszik észre, előfordul, hogy addigra különféle szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához járult hozzá.

Mennyi és milyen sót fogyassz? Olvass tovább itt! >>>

Mit lehet tenni?

Törekedni kell a normál testtömeg megtartására. A dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás csökkentése kiemelten fontos! Napi 20-30 perc mozgás is nagyban hozzájárul, az egészségesebb életminőséghez.

3 tipp só bevitel csökkentésére 

- Ásványvíz vásárláskor hasonlítsuk össze a vizek nátriumtartalmát és a legalacsonyabb nátriumtartalmút vegyük meg. 
- Nátriumbevitel csökkentése érdekében, só helyett használhatóak a friss zödfűszerek, és a vsafű, mint sós ízt adó fűszernövény.
- A sós nasik, chipsek, ropi, sós mogyoró és mandula nem magas vérnyomásos betegnek való, mert extrém mennyiségű só vihető be általuk a szervezetbe. Nem javasolt a magas nátriumtartalmú sárgarépalé, céklalé rendszeres fogyasztása sem!

Előzd meg a szívpanaszokat helyes étrenddel - olvass tovább erről >>>

Ezek is érdekelhetnek