Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hatásos kajatippek magas és alacsony vérnyomásra

default user icon
MME
A Mindmegette összeállítása azoknak is hasznos információkkal szolgál, akiknek magas és akiknek alacsony a vérnyomása.
Segítség magas vérnyomás esetén

Ha több egymás utáni mérés 140/90 Hgmm-nél magasabb értéket mutat, akkor nagy az esélye, hogy magas vérnyomásban szenvedsz. Elsősorban az életviteleden kell változtatnod: mozogj rendszeresen, és fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt. A kampányszerű edzés helyett a rendszerességre koncetrálj: kezdetben sétálj naponta fél órát, hétvégén közlekedj kerékpárral, majd fokozatosan építs be heti 2-3 edzést az életedbe. A mozgás csökkenti a termelődő stresszhormon mennyiségét, ezáltal szabályozza a pulzust és a vérnyomást, stabilizálja az artériákban történő véráramlást. Az étkezés terén is megfontolt döntésekre van szükség.

A szívbarát étrend...

...gyümölcsökben, zöldségekben, növényi rostokban és olajos magvakban gazdag,
...telített zsírokban és koleszterinben szegény,
...alapvetően sok teljes kiőrlésű gabonaterméket használ,
...a telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat (extra szűz olívaolaj, lenmag-, tökmag- és dióolaj) részesíti előnyben,
...mérsékelt mennyiségben tartalmaz sovány húst (csirkét, pulykát), halat (telítetlen zsírsavakban gazdag fajták, pl. lazac), alacsony kalóriatartalmú tejtermékeket és tojást,
...nem tartalmaz sertés- és marhahúst,
...tudatosan kevés konyhasó felhasználásával készült ételekből áll.

Dupla védelem

Bizonyos anyagok a segítségedre lehetnek a szív- és érrendszer védelmében. A nyomelemek közé tartozó kálium például létfontosságú szerepet lát el: az idegrendszeri jelek továbbítása, az izom-összehúzódás elindítása, a szívritmus és a vérnyomás szabályozása egyaránt rajta múlik. Az ásványi anyagok közül a magnézium az ideg- és izomműködésben és a szív egészségében is kulcsszerepet játszik.

Segítség alacsony vérnyomás esetén

A vérnyomásod átlagosan 100/60 Hgmm vagy ezen érték alatt mozog? Sokszor szédülsz, fáradékony, fázékony vagy és a koncentrálóképességed sem megfelelő? Akkor bizony alacsony a vérnyomásod! Hogy ezek a kellemetlen tünetek ne keserítsék meg a mindennapjaid, érdemes fokozottan óvnod az egészséged! Pezsdítsd fel a tested a reggeli zuhany alatt, indítsd be a véráramlást úgy, hogy az átlagosnál hidegebb vízzel mosakszol. Szerezz be egy masszírozókesztyűt, és a lábadtól a karod felé haladva mindennap dörzsöld át vele a bőrőd! Ez beindítja a véráramlást, és érezni fogod, ahogy felfrissül a tested, az elméd.

Só és kávé

Ha eddig kevés sóval főztél, akkor ideje egy kicsit megemelni az adagot! Erre már csak azért is szükség lehet, mert nyáron az izzadással több ásványi anyag távozik a szervezetedből. A te esetedben megengedett a napi 2-3 csészényi kávé és fekete tea. Fontos azonban, hogy ne feledkezz meg a szervezet hidratálásáról: nyáron a hőmérséklettől függően 2 vagy akár 2,5 liter vizet is fogyassz el!

Segítenek a fűszerek

Az egyik legjobb vérnyomásemelő fűszer a rozmaring, illóolaj formájában. Az ánizs és a gyömbér ugyanilyen hatású, teaként fogyasztva, illetve az ételekhez, limonádéhoz adva mindkettő kellemes aromát biztosít.

Hízlal? Egészségtelen? Kérdések és válaszok a cukorról >>>

A 8 legjobb élelmiszer a rák ellen >>>

6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted! >>>

Édes élet cukor nélkül - tippek diabéteszeseknek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss