Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 ok, hogy megszeresd az olasz lepényt, a piadinát!

default user icon
MME
Az ünnepi nagy evések előtt olyan fogást kerestünk, ami könnyű, mégis izgalmas. Az olaszok lepénye, a piadina hasonlít a mi melegszendvicsünkre, de annál érdekesebb és látványosabb. Hamar elkészül és fenséges ízeket kombinálhatsz benne. Vendégvárásra, könnyű ebédre, gyors vacsorára ajánljuk!

Imádom az olasz konyhát: az egyszerűségét, a kevés hozzávalóból készülő fenséges ízvilágát, a lazaságát. Hogy nem kell túlgondolni, túl bonyolítani az ételeket (sem). Firenzében kóstoltam először eredeti olasz piadinát, amit itthon eleinte előre készített tésztából késztettem. Azóta azonban magam sütöm a tésztáját, így sokkal finomabb a végeredmény – és fél órán belül asztalon a vacsora a családnak.

Príma piadina!

Ez az olasz lepénykenyér az Emilia Romagna tartományból származik, a tésztája pedig a tortilla lapnál ropogósabb, kenyér jellegűbb – és persze nem kukoricalisztből készül. A tésztáját palacsintasütőben pár perc alatt elkészítjük, utána pedig jöhet a lényeg: a töltelék! Minél jobb minőségű alapanyagokkal töltjük meg, annál finomabb.

Variáld szabadon! 

Ahány ház, annyi szokás: készíthetjük a piadina tésztáját élesztővel és anélkül, zsírral vagy olívaolajjal, attól függően, hogy mennyire vagyunk az egészségtudatos étkezés hívei. Az eredeti olasz alaprecept szerint a kész tésztát ricottával kell megkenni, majd bele kell tenni a paradicsomot, mozzarellát, serrano sonkát, a rukkolát és mindkét felét egy-egy percig kell sütni, hogy a sajt megolvadjon. Készítheted jól megtömve, és laposan - ahogy a gyerekeim szeretik. Innentől rajtad áll, hogy mivel teszed emlékezetessé a piadinádat: bármit tölthetsz bele, a lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.

Piadinabuli gyerekekkel

A gyerekeim kevés ételt esznek szívesen, de ha együtt sütünk piadinát, akkor azt szívesen fogyasszák. Segítenek a tészta kikeverésében, de a legnagyobb móka számukra, ha megtöltjük a lepényeket. Általában hagyom, hogy megvalósítsák saját ötleteiket, így aztán készült már nutellás, banános, pudingkrémes piadina is nálunk, de nektek mégis a mozzarellás, sonkás változatot ajánlom.

A bevált receptem

A firenzei séftől anno sikerült elkérnem a piadina receptjét, általában így készítem: 60 dkg lisztet, 20 dkg zsírt (ezt olykor olívaolajjal helyettesítem), 1 csomag élesztőt (7 grammosat) és sót készítek elő. Felfuttatom az élesztőt cukros langyos vízben, a többi összetevőt egy tálba teszem. Ha az élesztő felfutott a hozzávalókhoz öntöm és ruganyos tésztát gyúrok belőle. Sokkal sűrűbbet, mint a palacsintatészta, és keményebb tésztát kapok, mint a pizzánál. Fél óráig hagyom állni, majd 10-12 darab gombócot készítek ebből az adagból. A gombócokat lisztes deszkán lepénnyé nyújtom, majd palacsintasütőben egy-egy perc alatt megsütöm mindkét felét. Egyszerre általában csak 5-6 piadinát sütök ki, a többit mélyhűtőben tárolom a következő piadinavacsoráig. Jó étvágyat!

Házi lepényekről itt olvashatsz tovább a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss