A vegán bolognai mártáshoz olajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott répát és rövid ideig pároljuk. A gombát vagy ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk és hozzáadjuk a hagymás répához, majd megsózzuk.
A ragut addig kevergetjük míg nagyjából el nem parolog a leve, majd hozzáöntjük a paradicsompürét és a megmosott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük borssal, bazsalikommal, oreganóval. Addig főzzük míg a lencse meg nem puhul.
A vegán ricottához a tofut, a citromlevet, a préselt fokhagymát és fűszereket turmixgépbe helyezzük és krémesre turmixoljuk.
A lasagna lapokat előfőzzük.
Tepsibe rétegezzük a lapokat majd megkenjük először a ricotta és a vegán bolognai ragu egyharmadával. A kövezkező réteg esetében ugyanígy járunk el. A harmadik rétegnél megint csak ricottát és bolognait rétegezünk, majd befedjük az utolsó réteg tésztalapokkal és ha maradt a mártásból, akkor egy vékony réteget kenünk még a tetejére is és megszórjuk sajttal.