Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sosem talánád ki, melyik fűszertől lesz elképesztően finom a bolognai szósz!

default user icon
MME
A bolognai szósz az egyik legnépszerűbb az olasz tésztaraguk között, nem véltlenül: a fűszeres-paradicsomos-darált húsos mártás sokféle tésztához passzol. Számos "eredeti recept" létezik, persze mindenki a sajátjára esküszik - mi pedig arra a fűszer-trükkre, amit most megosztunk veletek! Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!

A bolognai szósz receptje pont olyan, mint a legtöbb tradícionális recepté, amelynek eredete a múlt homályába vész. Egy biztos, a hagyományos receptben van passzírozott paradicsom, darált hús, fehér bor, tej és különböző fűszerek. Egy ilyen egyszerű mártásban minden egyes íz fontos szerepet játszik, így az, hogy miből és mennyit raknunk bele, a komplett ízélmény megváltoztatja. Ha extrém jó bolognaira vágysz, van egy tuti tippünk: lépj át a hagyományos rozmaring-kakukkfű-bazsalikom triumvirátusán, és nyúlj a fahéj után! Igen, tény, hogy a fahéj nem a leggyakoribb kiegészítője a bolognai mártásnak, de hidd el nem fogod megbánni!


A melengető, enyhén édes, picit csípős ízvilága a fahéjat sokkal izgalmasabb fűszerré teszi, mint gondolnánk: a gazdag húsételekhez ép púgy remekül illik, mint almás pitébe vagy forró csokoládéba szórva, ami garantáltan fantasztikus kísérője a bolognai szósz gazdag ízvilágának.

Használhatsz fahéjrudakat - 50 dkg darált húshoz egy fél rúd elegendő -, mivel a mártás főzési ideje jellemzően hosszú, és ennyi idő alatt tökéletesen kiázik belőle az aroma. Ha csak őrölt fahéjad van, az is tökéletesen megteszi, de a mennyiségre figyelj: 1/4 teáskanálnyinál többet ne adj a fenti mennyiséghez!

És, mivel ahány ház, annyi bolognai, most mi is iderakjuk a saját autentikus receptünket, amit bizony nem spagettivel, hanem úgy, ahogy Olaszországban szokás, házi szélesmetélttel, azaz tagliatellével szervíroztunk!

Hozzávalók az eredeti bolognai szószhoz:

A szószhoz:

  • 5 dkg pancetta
  • 2-3 ek extra szűz olívaolaj
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1/2 db sárgarépa
  • 1 db szárzeller
  • 5 dkg salsiccia
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg darált marhahús
  • 1/2 pohár fehérbor
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1/2 pohár víz
  • 1/2 pohár tej
  • bors

A tagliatelle tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Elkészítése:

  1. A tagliatelle al ragu, azaz az eredeti olasz bolognai spagetti elkészítéséhez megolvasztjuk a pancettát, majd hozzáöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a répát, a zellert és legvégül egy kis puhulás után a szeletelt salsicciát (olasz kolbász) is.
  2. Belekeverjük a darált húst (előbb a sertést, majd 5 perccel később a marhahúst), sózzuk egy kicsit, majd 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a bort.
  3. Megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét, majd hozzáöntjük a vizet és 2-3 órán keresztül főzzük.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss