Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkás-paradicsomos csirkemellnyárs sáfrányos rizottóval

MME MME
45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A csirkemellfiléket megmossuk, leszárítjuk, és éles késsel 1x2 centis darabokra vágjuk. A sonkaszeleteket egyforma darabokra vágjuk. A megmosott, leszárított koktélparadicsomokat hosszában félbevágjuk. A körethez az édeshagymát meghámozzuk.

A csirkemelleket a sonkadarabokba csavarjuk, majd a fél koktélparadicsommal és 1-1 megmosott bazsalikomlevéllel váltakozva bambusznyársakra húzzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Míg elkészítjük a köretet, lefóliázva hűtőbe tesszük, ez kb. 30 perc.

A forró olajon az apróra vágott édeshagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kerekszemű rizst, összekeverjük, felöntjük a rizshez képest egyszeres mennyiségű forró zöldséglevessel, a sáfrányos szeklicével, sóval, borssal ízesítjük, és lassú tűzön - néha megkeverve - főzzük. Ha felvette a levet, megint felöntjük a rizshez képest egyszeres mennyiségű zöldséglevessel, és addig folytatjuk a műveletet (ez kb. 20 perc), míg a rizs fogkeményre puhul, és a rizottó állaga sűrűn folyó lesz.

Végül a sonkás csirkenyársakat a forró grillen kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük, és a forró sáfrányos rizottóval tálaljuk. Megszórjuk reszelt parmezánnal.

Megjegyzés

Ezt a nyársat ne sózzuk, mert a sonka nagyon sós, és sülés közben beízesíti a nyárson lévő finomságokat. Ha besóznánk, a végén ehetetlen sós lenne az ételünk. A rizottót az olaszok eredetileg arborio rizsből készítik, de a kerekszemű, magasabb keményítőtartalmú rizs is megfelelő.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss