Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem is gondolnád, hogy mi derült ki a sertéshúsról! Ezt nézd!

default user icon
MME
Bár a statisztikák szerint egyre kevesebb sertéshúst fogyasztunk, azért még mindig nagy kedvenc a karajból készült rántott hús, vagy egy szaftos sertéspörkölt, vagy éppen a fűszeres, sült tarja. Elkeserítő azonban, hogy egyre nehezebb valóban jó minőségű sertéshúst kapni.

A legfrissebb elemzések szerint a baromfihús fogyasztása növekedni, a sertés- és marhahúsé pedig csökkenni fog idén. Az Agrárminisztérium szerint pedig a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni a hazai élelmiszeriparban.

A statisztikák és a tapasztalatok egyaránt azt igazolják, hogy egyre kevesebb család tart otthon sertést. Villányi László, a Somogy vármegyei Darány polgármestere elmondta, hogy az ország délvidékén kicsit talán jobb helyzetben vannak, mert itt még mindig találhatunk olyan családokat, aki mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoznak – írja a Helló Vidék. 

 „Én azt mondom, hogy menjünk vissza a kályhához! Az őseink ezzel a nagyon ősrégi, családot eltartó sertéstartással biztosították be magukat. Ma már ez ritka, mint a fehér holló. A háznál vágott sertéshús esetében azonban biztosak lehetünk benne hogy friss húst kapunk. Tudjuk, hogy hol és hogyan tartották, hol vágták le, dolgozták fel, ízesítették és folytathatnám a sort. Számomra megnyugtató, ha tudom, hogy mit fogyasztok. Szerintem ennek a kultúráját kéne visszahozni és a korábbiaknál jobban segíteni a sertés- és állattartást a falvakban” – mondta a falu első embere az idén 13. alkalommal megrendezett Böllérversenyen.

És hogy vehetünk-e a piacon megfelelő minőségű sertéshúst? A böllérverseny résztvevői úgy vélik igen, de csak egyre drágábban. Szerintük a sertésfogyasztás manapság leginkább ízlés és pénztárca kérdése. 

Borítókép: Northfoto

Ajánljuk még: 

HA MÁRCIUSBAN EZT TESZED, AKKOR ÁPRILISBAN MÁR A SAJÁT ZÖLDHAGYMÁDAT EHETED >>> 

5 PRAKTIKUS MÓDSZER, AMELY GARANTÁLTAN MEGSZABADÍT A KELLEMETLEN SZAGOKTÓL A KONYHÁBAN >>> 

NE VEGYÉL TÖBBET BOLTI LEVESKOCKÁT! MUTATJUK, HOGYAN KÉSZÍTSD EL HÁZILAG >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss