Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 praktikus módszer, amely garantáltan megszabadít a kellemetlen szagoktól a konyhában

Sült hal, főtt karfiol, pirított szalonna vagy leégett ételek – mind, mind kellemetlen szagokat hagynak maguk után a konyhában, ezt nyugodtan hívhatjuk akár „konyhaszagnak” is.

Léteznek azonban olyan trükkök, amelyek segítségével pillanatok alatt megszabadulhatsz azoktól a erőteljes aromáktól, amelyek a főzés vagy éppen a sütés során keletkeznek.

Forrald fel a citromot

Tudtad, hogy a citromos gőz semlegesíti a szúrós szagokat a konyhában? Ehhez egyszerűen vágd félbe a citromot, tedd bele egy fazékba, engedj rá vizet és forrald benne 10 percig a gyümölcsöt.

Az is jó megoldás, ha a sütés során kimaradt citromhéjat használod fel a szagtalanításra. Sőt, még hatékonyabb lesz az eljárás, ha szódabikarbónát is szórsz a citromos vízbe – írja az allrecipes.com.

Igazi varázsszer a szódabikarbóna

Ahogyan azt már az előbb említettük a szódabikarbóna is hatásos fegyver a konyhai szagok ellen. Amennyiben a vacsora makacs „illatokat” hagyott maga után, akkor nagy segítségedre lehet, ha egy tál szódabikarbónás vizet hagysz a konyhapulton. Sőt amennyiben egy pohár vízben feloldasz 2-3 evőkanálnyi szódabikarbónát, és este berakod a hűtőbe, reggelre garantáltan eltűnik minden kellemetlen szag.

Készíts házi potpourrit

Főzés közben is kellemes illatot varázsolhatsz a konyhába, és ehhez még illatgyertyára vagy légfrissítőre sincs szükség. Ha van kedved hozzá, akkor készítsd el a személyre szabott potpourrit-dat. Az ehhez való alapanyagokat akár a saját konyhádban is megtalálhatod. A csodaszer készülhet például citrusfélék héjából, almahéjból, szegfűszegből, rozmaringból, fahéjrúdból stb. Rakd az összes hozzávalót egy fazékba, engedj rá vizet és forrald fel. A gőz nem csak elnyeli a nem kívánt szagokat, hanem a száraz levegőt is párásítja.

Használj kávézaccot

Ki ne szeretné a reggeli kávé finom illatát? És milyen jól esik meginni! De utána a kávézaccot sem kell kidobni, ugyanis ez is kiváló alapanyag a szagtalanításhoz. Terítsd a kávézaccot egy lapos tányérra és helyezd a konyhapultra. Ez elnyeli a főzés során keletkezett kellemetlen szagokat.

Használj ecetes gőzt

Az ecetes gőz is remekül semlegesíti a konyhai szagokat. Keverj össze fél csésze ecetet egy csésze vízzel, öntsd egy fazékba és forrald fel. Ezt a szagtalanító módszert akár főzés közben vagy utána is alkalmazhatod.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss