Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha márciusban ezt teszed, akkor áprilisban már a saját zöldhagymádat eheted

Akár kezdő kertészként is nyugodtan kipróbálhatod a hagymatermesztést, ugyanis ez egyáltalán nem olyan bonyolult feladat.

Még egy jó hír: akkor sem kell lemondanod erről a tevékenységről, ha esetleg nincs kerted. A hagymát ugyanis balkonládában is nevelheted.

Márciusban kezheted

A dughagyma ültetése egyszerű és ideális választás azok számára, akik saját, vegyszermentes zöldséget szeretnének termeszteni.

Mivel az ültetést márciusra érdemes időzíteni, ezért még egyáltalán nem vagy késésben. A hagymát magaságyásba és szabadföldbe egyaránt ültetheted, a lényeg, hogy 3-5 centiméter távolságra helyezd el őket egymástól, így a zöldségek kényelmesen növekedhetnek egymás mellett.

Ezeket a szabályokat érdemes betartani

  • Az ültetés során fontos, hogy a hagyma gyökérzete lefelé legyen.
  • Az ültetés mélysége a távolsághoz hasonlóan lehet 3-5 cm.
  • A hagymának nagy a tápanyagigénye, továbbá szereti a napos helyet.
  • Amennyiben répa mellé ülteted, akkor védik egymást a hagyma és a répalégytől.
  • Bátran ültetheted paprika, paradicsom, káposztafélék, saláták mellé, de érdemes az eper közé is tenni párat.

Mikor kóstolhatsz zöldhagymát?

A dughagymát már áprilisban, de legkésőbb májusban már szedheted zöldhagymaként. Főzéshez júliusban takaríthatod be, ugyanis ekkorra fejlődnek ki a hagymafejek.

A dughagyma pedig július végén, augusztusban takarítható be, a növény szára ekkor már elkezd száradni – írja az agrooldal.hu.

Ha inkább magról szeretnéd vetni

Amennyiben a hagymamag vetése mellett döntesz, akkor érdemes tudni, hogy a magvak lassabban csíráznak, így körülbelül 2-3 hét alatt kelnek ki. Amikor kibújnak, a sűrű állományt meg kell ritkítani annyira, hogy egymástól 5 cm-re helyezkedjenek el a hagymák. A kiszedett zöldségeket átültetheted saláta, karalábé vagy uborka közé.

Fontos tudni, hogy a vetemény rendszeres öntözést igényel, különösen igaz ez száraz időjárás esetén. A magról vetett hagymát augusztus végén lehet felszedni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek