A fokhagymákat megpucoljuk, és kettévágjuk, ha van benne csírakezdemény, azt eltávolítjuk. Két kezeletlen citrom héját egy tálkába reszeljük.
A konyhakész bárány külső felületébe nagyjából másfél-kétcentis lyukakat szúrunk. A húst meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és kézzel eloszlatjuk a felületén, majd alaposan sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval és a citromhéjjal, kézzel jól beledörzsöljük a fűszereket, mindenhova jusson bőven mindenből.
A húsba szúrt mélyedésekbe fokhagymákat és rozmaringleveleket tömködünk, majd sütésig félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Köretnek a megmosott burgonyákat héjastól félbevágjuk, a lila hagymákat megpucoljuk, majd nagyobb cikkekre vágjuk, végül egy egész fokhagyma tetejét levágjuk. A burgonyákat a hagymákkal együtt egy tepsibe rendezzük, majd kevés olívaolajjal, fél citrom levével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk. Teszünk mellé friss rozmaring- és kakukkfűágat, majd öntünk alá 1 dl vizet és 1 dl száraz fehérbort.
A bárányt a sütő rácsára helyezzük, alá kerül a burgonya, hogy a bárányból kicsöpögő aromák még jobb ízűvé tegyék a köretünket. 2 óra 10 percig sütjük, a köretet időnként megkeverjük, hogy egyenletesen süljön mindenhol.
Az elkészült bárányt a sütőből kivesszük, és 20-25 percig pihentetjük, ezután szeletelve, a körettel együtt tálaljuk, fogyaszthatunk mellé friss tavaszi salátát, a köret alatt lévő szaftból mártást is.
Egy tipp: aki szereti enyhén rózsaszínűre sütni a bárány, az süsse 1 óra 50 percig.
Nézd meg videón, hogyan készül a rozmaringos báránycomb sütőben sütve!