Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombamártás

MME MME
50 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Allergének
  • Tej
  • Zeller

Elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a gombákat nedves papírtörlővel áttöröljük, a tönk végét levágjuk, félbevágjuk, és 3-4 milliméter vékonyra szeleteljük. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a friss petrezselymet felaprítjuk.
  2. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, vajat adunk hozzá, majd ha a vaj felhabzott, rárakjuk a gombaszeleteket. Nem fűszerezzük. Kevergetve addig pirítjuk, amíg a nedvesség eltávozik, elpárolog a gombából. Ha elpárolgott, és a gombaszeletek helyenként megpirultak, levesszük, és egy tálba tesszük.
  3. A serpenyőbe ismét egy kevés olívaolajat és vajat teszünk, hozzáadjuk a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, mérsékelt lángon kevergetve 6-8 percig üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, elkeverjük, és erre az alapra rakjuk vissza a gombaszeleteket.
  4. Fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, ízesítjük sóval, borssal, majd felöntjük vörösborral, és pár percig forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután felöntjük az alaplével, és nagyjából 10-15 percig főzzük, kicsit redukáljuk a levet.
  5. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük. A keményítőt egy kis vízben feloldjuk, és ezt is hozzáadjuk. Néhány percig főzzük még, ha sűrűnek találjuk a mártást, hígíthatjuk alaplével vagy vízzel, ha híg, akkor adjunk még hozzá kevés keményítős keveréket.
  6. Ha szép selymes a mártás, elzárjuk alatta a hőt, és megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, végül egy darabka hideg vajat teszünk hozzá, amit kevergetve feloldunk. Ettől fényes, gazdag, telt ízű lesz a mártásunk.

Nézd meg videón, hogy készül a gombamártás!

Megjegyzés

Kiváló kísérője sülteknek, de önálló fogásként rizzsel, tésztával fogyasztva is remek vegetáriánus ebéd vagy vacsora lehet. - MME

Ezek is érdekelhetnek