Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 zöldség és gyümölcs, amit most kell beszerezni a piacon

default user icon
MME
Bőséges árukínálattal, friss zöldségekkel és ősszel érő zamatos gyümölcsökkel csábítják spájzolásra vásárlóikat a hazai piacok. Szemrevételeztük a felhozatalt!

Itt az ideje újra feltölteni az éléskamrák polcait a magyar kertek legfinomabb kincseivel. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de a nyár és az ősz üvegbe zárt ízeinek hála télen sem kell lemondanunk az egészséges és változatos táplálkozásról.


Idényzöldségek az egészségért 

Fejes káposzta: a legjobb savanyítva

A káposzta egészséges és elérhető áron, bárki számára beszerezhető a magyar termelőktől. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú zöldség dinsztelve jól passzol húsokhoz, halakhoz körteként, isteni savanyúságként eltéve, de ideális alapanyag a vegetáriánus ételeknek is.  Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.


Uborka: frissen, roppanósan

A télire eltett kovászos uborka valóságos vitaminbomba, emellett enyhíti a puffadást és a székrekedést. Mivel természetes úton erjed, tartósítószert nem tartalmaz. Felbontása után remek szendvicsekhez, hideg tálakhoz, magában vagy levesnek, finom leve erősíti az immunrendszert, az üvegből kivett kaprot felhasználhatjuk kaporszósz készítéséhez.

Sütőtök: krémesen a legfinomabb

Az egyik legegészségesebb választás az őszi zöldségek közül. A magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. Fogyaszthatjuk levesként, köretnek, főételekhez, isteni sütve, de lekvárnak is tökéletes. Ha azt szeretnénk, hogy eltett sütőtökünk igazán gazdag, édes és ízletes maradjon télen is, fontos, hogy a legérettebb darabokat válasszuk ki a piacon.

Friss gyümölcsök az édes ízekért

Birsalma, a kompótok királynője

Az egyik legjobb dolog, ami a birsalmával történhet, hogy befőtt lesz belőle, a másik, ha birsalmasajt. A jellegzetes őszi gyümölcs akár levesnek, sültek mellé mártásnak, de desszertnek is kiváló. A gyümölcs minden része aranyat ér, tele van vitaminnal, kiváló méregtelenítő és az emésztésünket is segíti. Egy pohár birsalmalé a gyulladást is gyógyítja, hűsíti a beleket, csillapítja a gyomorgörcsöket.

Szilva, a legkiválóbb lekvárnak!

A szilva az egyik legkülönlegesebb őszi csemege, ami kiváló C-vitamin-forrás, amely hatékony antioxidáns. Számtalan formában elkészíthető: tehetjük gyümölcssalátába, leve kiváló szomjoltó, ízesíthetjük vele reggelinket, de ínycsiklandozó levest és süteményt is készíthetünk belőle. Arra ügyeljünk, hogy a befőtt készítéséhez keményebb szilva kell, mint, amit a lekvárokhoz veszünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss