Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savanyú káposzta házilag

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gondos tisztítás után a káposztafejeket szeletelőgépen vékonyan felszeleteljük. A gyalult káposztát savanyúságos vödörbe vagy műanyag hordóba rétegezzük. Minden réteget egyenletesen sózzuk, fűszerezzük.
  2. A kora őszi káposztához adjunk 25 dkg sót, ha hűvösödik az idő, elég 20 dkg. Helyezhetünk közé egész fej káposztát, melynek a torzsáját kifúrjuk, a lyukat pedig teletömjük sóval. Az egész fejeket szeletelt káposztával fedjük, soronként tapossuk, illetve tömörítjük. Ennek célja a levegő kiszorítása. Ezt addig kell végezni, amíg a lé el nem lepi a káposztát.
  3. A teli edényt legtöbbször fa fedővel takarjuk, és vízzel töltött műanyag kannával súlyozzuk. A súly a káposzta súlyának körülbelül 20%-a. Az első időszakban 15–20 Celsius-fokon erjed. Ilyenkor intenzív habosodás jön létre. Ezt el kell távolítani.
  4. A második időszakban csendes erjedés jön létre, ilyenkor is gondosan kell tisztítani. 18–20 nap múlva fogyasztható a kész savanyú káposzta. Fontos, hogy a káposzta őszi, savanyítási fajta legyen.

UNOD A KOVÁSZOS UBORKÁT? ÍME 3 SAVANYÍTOTT KÜLÖNLEGESSÉG A KAMRAPOLCRA >>> 

ÍGY SAVANYÍTS KÁPOSZTÁT EGYSZERŰEN - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

Megjegyzés

Éberlai Géza receptje. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss