Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Elkezdődött a 40 napos nagyböjt, előtérbe kerülnek a vegetáriánus receptek. Ilyenkor azzal is könnyíthetünk a helyzetünkön, ha a kedvenc húsos ételünk vega változatát készítjük el, a húst például hüvelyessel helyettesítve - mint ennél a rakott káposztánál.
Kósa Kolos
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Zsanna
Ha nem akarsz vagy tudsz piacra szaladni egy-két kiló savanyú káposztáért, a boltit pedig nem szereted - nincs más hátra, mint, hogy elkészítsd a saját, házi savanyú káposztádat! Ne gondold, hogy fél mázsa káposzta és egy 30 literes hordó kell hozzá! Elég egy nagy befőttes üveg és egy fej káposzta ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény!
PATAKY KRISZTINA
Mindmegette
A rakottas ételekkel nem lehet melléfogni. Szinte bármilyen zöldségből elkészíthetőek, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Nehéz lenne kiválasztani a legfinomabb rakott ételt, de az biztos, hogy a savanyú káposztás verzió ott van a dobogón!
Bőséges árukínálattal, friss zöldségekkel és ősszel érő zamatos gyümölcsökkel csábítják spájzolásra vásárlóikat a hazai piacok. Szemrevételeztük a felhozatalt!
A rakott ételekkel nem lehet hibázni! Ha több napra elég, laktató és tartalmas fogást készítenél, akkor válaszd a rakott káposztát. Mutatjuk a legjobb recepteket.
Kautz József
Savanyú káposztát télen-nyáron erősen ajánlott fogyasztani: C-, B6- és B12-vitamint és folsavat is tartalmaz, ezen kívül vasat, kalciumot és foszfort, így javítja a szervezet ellenálló képességét. Szerencsére, mindemellett nagyon finom, és olyan isteni ételek készíthetőek belőle, mint például a székelykáposzta. Mutatjuk a legjobb receptjeinket!
Vannak, akik uborkapártiak, és vannak, akik az apróra vágott savanyú káposztát szeretik jobban. Nekik kedvezünk most a legfinomabb házi savanyú káposzta receptjével.
A téli hónapok népszerű zöldségei a káposztafélék. Nemcsak finomak és sokféleképpen elkészíthetők, de az egészséget is védik. Mindegyikük tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostanyagaik ösztönzik az emésztést, az értékes mustárolajok pedig csíraölő hatásúak, és csökkentik a koleszterinszintet. Mutatjuk, hogyan segítenek a gyógyulásban, megelőzésben!
Ha a superfood szót halljuk, hajlamosak vagyunk csupa különleges és drága dolgokra gondolni, mint például az Acai-bogyó vagy a kék-zöld alga. Ezek bár tényleg nagyon egészségesek, viszonylag kevés helyen kaphatóak, az áruk borsos, és nem is igazán tudjuk őket kretívan felhasználni a konyhában. Sokkal egyszerűbb dolgok is eszünkbe juthatnának, ha szuperélelmiszerektől van szó… – na de mégis mik? Máris kiderül!
Fotó/Videó: Szalai Roland
Az egyik legnépszerűbb étel a disznóvágások idején a toros káposzta. A téli időszakban gyakran kerül asztalra ez a klasszikus magyar finomság még akkor is, ha nem feltétlenül frissen vágott malac húsából készül. A disznótoros káposzta több napig is eltartható, többször is melegíthető étel, szóval egy igazán kiadós és praktikus kajáról van szó.
Szekeres Lajosné Klári
Fotó/Videó: Nagy Anita
Igaz, hogy leginkább újévkor kerül az asztalra ez a káposztás leves, ám miért készítenéd évente csak egyszer, amikor annyira finom? Egy tányérral ebből a finomságból simán kiválthat akár egy főétkezést is. Korhelylevest az asztalra!
Abaffy György
Videó
Ha újév, akkor másnaposság, amin csak egy dolog segíthet: egy finom, tartalmas, vitamindús leves! A korhelyleves tudja mindezt, hiszen C-vitaminban gazdag savanyúkáposztából, jóféle házi zsírszalonnából és kolbászból készült - mutatjuk is, hogyan!
Németh Miklósné
Török Zsuzsa
Imádod a vecsésit, de nincs mindig időd, hogy frissen beszerezd a piacon, a tartósítószeres boltival pedig elégedetlen vagy? Esetleg kipróbálnál egy izgalmas új ízt? Nem kell hordót venned, sem félmázsa káposztát! Elég, ha legyalulsz egyetlen fejet, és befőttesüvegben hagyod erjedni 2 hétig.
Még a legnagyobbaknak is jól jön néha egy kis segítség! Mautner Zsófi egy káposztás harcsa receptre bukkant Dr. Simon Tamás dandártábornok Közép-tiszai ízek című receptkönyvében. Ki is próbálta rögtön, igaz, egy kis átalakítással.