Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Szekeres Lajosné Klári
Cikk
MME
Az október rendkívül gazdag programkínálattal várja a gasztronómia szerelmeseit. A boros, húsos, gyümölcsös fesztiválok közül válogatva mindenki könnyedén megtalálhatja azt, amelynek emléke majd elkíséri a szürke és hideg novemberi napokon.
Bőséges árukínálattal, friss zöldségekkel és ősszel érő zamatos gyümölcsökkel csábítják spájzolásra vásárlóikat a hazai piacok. Szemrevételeztük a felhozatalt!
Pataky Krisztina
Ha azért nem álltál neki birsalmasajtot készíteni, mert a procedúrát túl hosszadalmasnak és macerásnak érezted, most hoztunk egy receptet, amivel a konyhában töltött idő lényegesen lerövidíthető!
Néhány évtizede még szinte minden vidéki háztartásában készült birsből lekvár vagy kompót. Aztán az idők folyamán kicsit elfeledkeztünk róla, ám most újra egyre többen fedezik fel ezt a finom, jellegzetes ízű gyümölcsöt. Ha lekvárt készítenél, íme az öt legfinomabb recept!
Videó
A késő ősszel szüretelt birsalmák hűvös helyen tárolva ilyenkorra gyönyörűen megérnek – bár ez a különleges gyümölcs frissen nem fogyasztható, a birsalmasajt, kompót vagy lekvár sokak kedvence. Mészáros Balázs megmutatja, hogy készül az illatos birsalmakompót tartósítószer-mentesen.
Fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc gyümölcseink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Érdemes közelebbről megismernünk!
Ádám konyhája
Az ősz sztárja, a birs, elősorban kőkemény húsa miatt a nyersen kevésbé fogyasztható gyümölcsök közé tartozik - ám (be)főzve, sütve, köretnek, sőt, szósznak is csodálatos, nem is beszélve arról, hogy a milyen finom desszertek készíthetőek belőle. Nézzük, mi mindent készíthetsz belőle, ha a vidéki rokonok meglepnek egy-két kilóval belőle!
Szögezzük le: a birsalma az ősz befőzésre termett slágergyümölcse - és szögezzük le azt is, hogy a birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami csak történhet vele a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, hiszen, apró kockákra vágva, dióval körítve nem csak csemegézni jó belőle, de a püspök- és gyümölcskenyerek, krémek és sütemények semmivel össze nem téveszthető ízű hozzávalója is egyben. Mutatjuk, hogyan lesz olyan, mint a nagyié!
Kard Sándorné
HL
A birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami a legendás múltú birssel csak történhet a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, és napjainkban újra egyike lett az egészséges, újrafelfedezett és sokféle módon készíthető, tálalható finomságnak.
Fehér Istvánné
Pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy kihozhasd a legjobbat a kemény húsú gyümölcsből. Tudtad, hogy a héja, a csumája és a magja is felhasználható?
Németh Miklósné
A világon nagyjából kétszáz birsfajtát különböztethetünk meg. A birsalma az a gyümölcs, amely sütve, főzve, kompótnak, és frissen is igazán kedvelt. Hazánkban még nem annyira elterjedt a fogyasztása, pedig bátran kijelenthetjük, hogy a birs egy igazi egészségbomba.
A nem túl szép, de annál finomabb birsalma egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha lekvárt főzünk belőle. Ez ugyanis egy fél óránál nem hosszabb, roppant egyszerű művelet, és gyakorlatilag elronthatatlan. A végeredmény perdig finom, fűszeres házi lekvár, amit mindenki imád majd!
Baloghné Kele Judith
Ősszel olyan csodaalapanyagokkal dolgozhatunk, mint a sütőtök, az édesburgonya vagy a birsalma. Kár őket kihagyni, hiszen egy birsalmasajt, egy sütőtökkrémleves vagy egy édesburgonyapüré olyan különlegesség, melyet mindenki szívesen megkóstol.
Pataki Nóra
Bacsóné Marika
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. A legfinomabb azonban, ha desszertet készítünk belőle, legyen az sütemény, torta vagy pohárkrém, a birsalma mindenben megállja a helyét. Íme 13 ellenállhatatlan recept.
Az ősz egyik ajándéka a birsalma. Nagymamáink házában a szekrény tetején lapult és árasztott mennyei illatot a lakásban, majd amikor megérett, finom birsalmasajt készült belőle. A birsalmából azonban számtalan desszertet lehet még készíteni.