Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 dolog, amit a birsről tudni érdemes

default user icon
MME
Pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy kihozhasd a legjobbat a kemény húsú gyümölcsből. Tudtad, hogy a héja, a csumája és a magja is felhasználható?

1. Birsalma és birskörte

Csupán alakjukban különböznek, és előfordul, hogy ugyanaz a fa az egyik évben alma, a következőben körte formájút termést hoz. A birskörte általában valamivel illatosabb, lédúsabb és puhább húsú, továbbá kevesebb kifejlett magot tartalmaz. A köznyelv mindkét változatot birsalmának nevezi.


2. Erre figyelj vásárláskor

Azonnali feldolgozásra minél sárgább színű, fűszeres illatú, kevésbé bordázott vagy rücskös terméseket válassz, amelyeken már alig van piheszőr. Idővel a zölden leszedett példányok is besárgulnak, mert a birs utóérő. Sérült, benyomódott gyümölcsöt ne vegyél, mert hamar romlásnak indul.

3. Tárolás és eltarthatóság

A november derekáig szüretelhető birs száraz helyen 2-3 hónapig eláll. Hűvös pince vagy kamra híján a hűtőben is elspájzolhatsz néhány érett gyümölcsöt. (Az optimális tárolási hőmérséklet 2 fok.) Jól csomagold be, máskülönben a többi élelmiszer átveszi az illatát. Nagyobb mennyiséget fagyasztva tárolhatsz kb. 1 évig. Ehhez a megtisztított, negyedelt birset kb. 3 perces blansírozás után szárítsd le, és adagonként zacskózd vagy dobozold be. Szobahőmérsékleten kiolvasztva ugyanúgy használhatod, mint a frisset.

4. Miért kell ledörzsölni a héját?

A birsalma felületén található irritáló szőröcskék rossz utóízt hagynak a szájban és allergén anyagokat is tartalmazhatnak. A szabálytalan alakú, bordázott vagy rücskös héjú gyümölcsök molyhosságát konyharuhával történő dörzsöléssel és mosással sem lehet teljesen megszüntetni, ezért az ilyeneket muszáj meghámozni.

5. Hámozási és darabolási trükkök

A kemény és szabálytalan alakú birs hámozásához használj éles vagy recés kést! (Az életlen penge könnyen megcsúszik az egyenetlen felületen.) Ha késsel vagy zöldséghámozóval nem boldogulsz, süsd félpuhára a hámozatlan termést 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt vagy főzd kuktában 30 percig, majd hagyd langyosra hűlni, illetve pihentesd pár órát. Gyorsabb, ha a félbevágott gyümölcsöt a mikróban puhítod kb. 700 watton 30 másodpercig.

A nyersen meghámozott egész birset oszd cikkekre és válaszd le a húsát a csumáról, mielőtt tovább darabolod, vagy fáradság nélkül vágd szeletekre kenyérszeletelő-géppel.

6. Kötelező meghámozni?

A birs héja jelentős mennyiségben tartalmaz sűrítő hatású pektint, ezért zseléhez vagy birsalmasajthoz ne vágd le, csupán gondosan dörzsöld le róla a bolyhokat. A hámozott gyümölcsből készített birsalmasajt vagy lekvár pirosas színű és áttetszőbb, a héjasból főzött sárgás és kásásabb lesz.

7. Mi készíthető birsből?

Feldolgozhatod birsalmasajtnak, lekvárnak, befőttnek, levesnek és ivólének, megpárolhatod sültek mellé köretnek, használhatod csatnihoz és smoothie-hoz vagy megsütheted alufóliában 200 fokon fél óra alatt és önmagában vagy joghurtba forgatva fogyaszthatod. Plusz ízt és illatot kölcsönöz az almaszósznak és az almás töltelékeknek. Erdélyben káposztás és babos ételeket is gazdagítanak vele. Sütve vagy főzve bármilyen ételben alkalmas alma és körte helyettesítésére. A héjából és magházából főzött alaplé sűrítésre használható.

8. Ivólé egyszerűen

A feldarabolt gyümölcsöt fazékban öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Gyenge tűzön forrald 30 percig, majd húzd félre, és hagyd állni egy éjszakát. Másnap szűrd le. A negyedelt birset kuktában tedd a szűrőbetétre, és öntsd fel bőven vízzel. Főzd a forrástól számított 30 percig, majd hagyd állni másnapig.
Lényerésre alkalmas, tűzhelyen használható emeletes befőzőedényben vagy elektromos befőzőautomatában a felkockázott birset szórd a megfelelő kosárba. A keletkezett levet a készüléktől függően 60–90 perc múlva forrón az üvegekbe engedheted.

9. Szárított birsalmakarika

A héjával és a magházzal együtt egyforma vastagságúra szeletelt nyers birset rendezd el egy rétegben a sütő zsírpapírral vagy légáteresztő textillel (pl. sajtkendővel) leterített rácsán. (A textilt érdemes hőálló csipesszel a rácshoz rögzíteni.) Szárítsd meg 50-60 fokos sütőben, és közben többször forgasd át.

- Megkönnyíti a dolgodat, ha otthoni aszalógépet használsz.
- 6 kg gyümölcsből kb. 1 kg aszalványt lehet előállítani.
- A szárított birs világosabb lesz, ha előzőleg cukros, sós, citromos vagy ecetes vízben blansírozod.
- Az elkészült aszalványt pihentesd a meleg konyhában egy napig. Ez idő alatt a felkunkorodott, még puha karikákat két konyharuha vagy két réteg papírtörlő között lelapíthatod.
- Végül töltsd befőttesüvegbe. Ha a lezárt üveg belülről párás lesz, akkor a birset tovább kell szárítani.
- Hűvös, sötét helyen, pl. pincében tárold.
- Más szárított gyümölcsökhöz hasonlóan finom nassolnivaló, továbbá kitűnő kompótnak, müzlibe és gyümölcskenyérbe. Ha túl keménynek találod, áztasd hideg vízben néhány óra hosszat vagy dobd forrásban levő vízbe, majd nyomkodd ki.

10. Mire jó a birsalmamag?

Kb. 1 ek magot áztass nyolcszoros mennyiségű vízben, amíg a maghéj elnyálkásodik. Az így keletkező zselészerű anyag csillapítja a köhögést és gyulladáscsökkentőként alkalmazható torokfájás, gyomorhurut, valamint gyulladt, irritált vagy sérült bőr esetén. A fűtőtest közelében 8-10 nap alatt vagy 50 fokos sütőben néhány óra alatt megszárított birsalmamagot köhögés elleni cukorka helyett lehet szopogatni. Nem szabad szétrágni, mert nagyon keserű.

A 7 LEGJOBB ÉLETMÓDTANÁCS, AMIT EGY DIETETIKUSTÓL KAPHATSZ 

4 ADVENTI APRÓSÜTEMÉNY, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD KARÁCSONYIG! 

5 JÓ TANÁCS, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A KARÁCSONYI MÉZESKALÁCSOD 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss