Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A birsalma jótékony hatásai: sokat tehet egészségünkért ez a gyümölcs

default user icon
MME
Fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc gyümölcseink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Érdemes közelebbről megismernünk!

A diéta támogatója

A birsalmának rendkívül magas a pektintartalma, talán a legmagasabb az összes gyümölcs közül. A pektin színtiszta élelmi rost, ami vízzel keveredve sűrű, zselés anyagot képez. Ennek köszönhetően gondoskodik az emésztőrendszer egészséges működéséről, emellett a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet, hiszen a gyomorba kerülve, ahogy magába szívja a vizet, megnövekszik a térfogata, ezzel teltségérzetet okozva, emellett még az energiatartalma is alacsony. Fokozza az emésztést, elősegíti a hasznos tápanyagok felszívódását. Mivel pektintartalma közvetlen a héj alatt található, felhasználáskor nem érdemes hámozni a birsalmát.

Társ a méregtelenítésben

A bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, ennek köszönhetően a méreganyagok nem tudnak megtapadni. A bekerülő káros anyagokat megköti és elősegíti azok kiürülését, gyakorlatilag alaposan kitisztítja a beleket. Gyomorfekély esetén érdemes kúraszerűen fogyasztani, mivel nagyon hatékony gyógymód. Mézzel fogyasztva csökkentheti a vastagbélgyulladást és bélfertőzést. A birsszirupot aranyér kezelésére is lehet használni. Méregtelenítő hatása révén csökkentheti az ízületi fájdalmakat és enyhítheti a reumát.

Jót tesz a szívnek

Magas magnézium- és káliumtartalma miatt segíthet vérnyomásproblémák esetén, mint ahogy a szívműködés szabályozásánál is. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vércukor,- és a koleszterinszint. Jelentős mennyiségű antioxidánsainak nyugtató hatása van a szervezetünkre, segít leküzdeni a stresszt és annak hatását, enyhíti a szorongást, nyugtatja az idegrendszert, emellett lassítja az öregedési folyamatokat.

Csökkenti a fáradtság érzetet

A legtöbb estben a vashiány áll az állandó fáradtság, levertség hátterében, de a jelei lehetnek a sápadt bőr, kirepedezett száj, töredezett köröm és haj is. A birsalma vastartalma igen magas, mint ahogy C-vitamin tartalma is, ami elősegíti a vas hasznosulását, így természetes úton juthatunk hozzá ehhez a rendkívül fontos ásványi anyaghoz. Ez főként nők esetében nagyon fontos, hiszen a menstruáció alatt sok vasat veszít a szervezet, amit érdemes pótolni. Görcsoldó hatása révén akár a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti.

A vírusok ellensége

Erős vírus- és baktériumölő hatása van, ráadásul nagyon magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, javítja az általános egészségi állapotot. Kutatások bizonyították, hogy a birsalma elősegíti a vírusos betegségekből való felgyógyulást, enyhíti a lázat, a megfázás tüneteit, mint ahogy hatékony gyógymód a különböző baktériumok okozta betegségek leküzdésében is. Bár a legtöbb C-vitamin a nyers gyümölcsökben van, de ebben a finomságban még feldolgozott formában is jelentős mennyiség marad. Allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, a gyümölcsből vagy a magból készült kivonat segítségével jól kezelhető a bőrgyulladás.

Kész vitaminbomba!
Sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az alma. Jelentős mennyiségben található benne A-, B3-, B6-, B9-, C- vitamint, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium.

Birsalma vagy birskörte?
Azt, hogy az adott birs körtének vagy almának minősül, lényegében a termés alakja határozza meg. Ha a termés alma alakú, akkor birsalmáról, ha körte alakú, akkor birskörtéről beszélünk. A meghatározást tovább nehezíti, hogy ugyanazon a fán teremhet egyik évben körte alakú, a másik évben pedig alma alakú gyümölcs. Ez részben a kifejlett magvak számával függ össze, a kevés magvú gyümölcsök mindig hosszúkásabbak. Lényegében tehát mindegy, hogy birsalmának vagy birskörtének nevezzük, ugyanarról a gyümölcsről van szó.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss