Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a birsalmasajt recept, amit mindig is kerestél: a leggyorsabb, legegyszerűbb változat!

Ha azért nem álltál neki birsalmasajtot készíteni, mert a procedúrát túl hosszadalmasnak és macerásnak érezted, most hoztunk egy receptet, amivel a konyhában töltött idő lényegesen lerövidíthető!

A legtöbb gyümölcs, még, ha borsos áron is, már egész évben kapható - kivéve egyet: a birsalmát. Ez a gyümölcs az ősz ajándéka, kizárólag ebben a pár hétben juthatunk hozzá, és még ilyenkor is ritkaságszámba megy. Ha megszereztük, nincs más hátra, mint, hogy feldolgozzuk, és nekiálljunk, mondjuk birsalmasajtot készíteni. Persze isteni a birsalmakompót is, és csodát tesz a párolt káposztával, ha dinsztelés közben mellédobunk egy-két gerezdet, de az igazi csoda, mégiscsak a sajt. Gyógyhatását népgyógyászati adatok igazolják , az íze pedig a gyümölcskenyereknek ad, utánozhatatlan aromát. Sokan ódzkódnak az elkészítésétől, mert nagyon macerás, ám a lenti recept számos könnyítést tartalmaz: a csutka pofonegyszerű kivágásától, a főzési idő rövidítéséig. Íme tehát a mikrós birsalmasajt, sült gyümölcsből!


Gyors Birsalmasajt receptje

Hozzávalók:

  • 2 kg birs (kb. 5 db, ha jó nagy),
  • 1 kg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • dió ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A birset alaposan megsikáljuk, majd héjastul a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. A sült almákat kettévágjuk, majd a felpuhult, pépes gyümölcshúsból kiemeljük a csutkát.
  2. A kicsumázott almákat botmixerrel lepürésítjük, majd átöntjük egy mikrózható edénybe. Hozzákeverjük a cukrot és a kifacsart citrom levét is.
  3. Négyszer 5 és fél percig mikrózzuk a legnagyobb fokozaton, és minden 5 és fél perc letelte után alaposan átkeverjük.
  4. Ha kész, beletehetjük a durvára vágott diót, és a fahéjat is, majd egy vízzel átöblített, folpackkal bélelt formába öntjük a masszát, és másnapig vízszintes helyen pihentetjük.
  5. Másnap, szilárdságpróba után, egy sütöpapírral fedett tálra borítjuk. Ha nem szilárdult, meg, hagyjuk pihenni még 1-2 napot. Ha még mindig nem elég szilárd, kb 70 fokos sütővel rásegíthetünk a folyamtra.
  6. A megszilárdult sajtot naponta kétszer-háromszor forgassuk meg úgy, hogy az alja kerüljön felülre.
  7. A birsalmasajt kb. 8-10 napig szárad, utána száraz, hűvös helyen az idők végezetéig eláll.

Ezek is érdekelhetnek

Friss