A tésztát bő, sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük, és félretesszük.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd elkezdjük pirítani az olajon. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, valamint a karikára vágott virslit, és együtt sütjük tovább.
Megsózzuk, megborsozzuk, továbbá ízesítjük az oregánóval, a bazsalikommal, a cukorral, a vegetával és a mexikói fűszerkeverékkel.
Amikor a virsli kissé megpirult, hozzáadjuk a csilis babkonzervet és a sűrített paradicsomot, majd alaposan összekeverjük, összeforraljuk, és ha kell, tovább ízesítjük.
A kifőtt tésztát összekeverjük a kész virslis szósszal, hőálló edénybe rakjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt összesütjük. Tálalásnál megszórjuk frissen aprított bazsalikommal.