Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Méregtelenítenél? Vigyázz, veszélyes is lehet a tisztítókúra!

A manapság oly divatos méregtelenítő és tisztítókúrák ritkán fejtenek ki tartós hatást, és gyakran nem hogy nem javítják az egészségi állapotunkat, de akár még ronthatják is.

Egyre nagyobb szerepet kap az egészséges életmód mindannyiunk életében. Sokkal tudatosabban táplálkozunk, mint ahogy azt felmenőink tették, igyekszünk rendszeresen mozogni, megválogatjuk, milyen alapanyagokat használunk fel az ételeink elkészítéséhez, és nyitottak vagyunk az új módszerekre, amelyek csodás alakot és kiváló egészségi állapotot ígérnek. Manapság igencsak divatosak a különböző tisztítókúrák, amelyek szinte minden panaszunkra megoldást ígérnek –  ezekről beszélt dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Fanny magazinnak.


Viszlát méreganyagok!

A tisztítókúrák hívei magabiztosan hirdetik, hogy ezek a módszerek képesek eltávolítani a méreganyagokat, segítenek a testsúly és a gyulladások csökkentésében, és még a bőrünket is újjávarázsolják. Kétségtelen, hogy mivel a tisztítókúrák során jelentősen kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, a testsúlyunk csökken. Azonban ez csak átmeneti siker, az így leadott kilók azonnal visszakúsznak ahogy visszatérünk a megszokott étrendünkhöz.

Ahány ház, annyi szokás

A tisztítókúrák tárháza szinte végtelen. Elég csak beírnunk a keresőbe, hogy a „legjobb tisztítókúra” és végtelen számú találat jelenik meg a képernyőnkön. Van, amelyik a különböző gyógynövények és fűszerek használatát hangsúlyozza, mások a víz vagy egyéb folyadékok fogyasztását, esetleg a kalóriák korlátozását, a túlzásba vitt szauna használatot, bizonyos étrend-kiegészítőket, csak bizonyos ételek fogyasztását, vagy az olyan fizikai behatások alkalmazását, mint például a beöntés vagy a hashajtás. Annak ellenére, hogy valós kutatási eredmények nem igazán támasztják alá a különböző méregtelenítő kúrák hasznosságát, a reklámszövegek mégis biztos sikert ígérnek. De mire is? Hogyan lehet bizonyítani, hogy azok a fránya méreganyagok mind egytől egyig kiürültek a rendkívül bonyolult szervezetünkből, az összes sejtünkből? Talán ezért van, hogy ezek a leírások ritkán említik konkrétan, hogy milyen méreganyagokat távolítanak el, vagy hogy pontosan hogyan működnek, és nem is igen találunk elfogadható bizonyítékot az állítások igazolására.

Mi a gond vele?

Lássunk néhány konkrét példát arra, hogy miért nem jó, ha bizonyos tisztítókúrákat alkalmazunk!

Vízzel méregtelenít: A túl sok víz fogyasztása hiponatrémiához vezethet. Ilyenkor a vérünk túl kevés nátriumot tartalmaz, ami miatt a sejtjeink megduzzadnak. Ez olyan tüneteket okozhat, mint például hányinger, hányás, fejfájás, zavartság, fáradtság, izomgörcsök. Ezek a tünetek akár életveszélyessé is válhatnak, és orvosi beavatkozást igényelhetnek. A túlzott mennyiségű víz fogyasztása és a kalóriabevitel korlátozása az elektrolitok egyensúlyának nagy mértékű felborulásához vezethet.

Böjti méregtelenítés: A legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy ne alkalmazzunk olyan tisztítókúrát, amely kizárólag gyümölcslevekből álló diétát vagy hashajtókat tartalmaz. Sok tisztítókúrát az időszakos böjt köré terveztek, amely a kalóriakorlátozásra és a táplálékkiegészítőkre összpontosít.

A méregtelenítés más formáival ellentétben, az időszakos böjtölés bizonyos előnyökkel járhat, beleértve a fogyást is, ez azonban csak akkor hoz hosszútávú eredményt, ha az időszakos böjt az életmódunk részévé válik, nem pedig csak átmenetileg alkalmazzuk. Ez a módszer a szervezetet arra trenírozza, hogy a glükóz helyett a zsírból származó ketonokat használja fel energiaként, ami pedig zsírégetést válthat ki. Ám fontos tudnunk, hogy ez sem mindenkinél működik, ezért érdemes táplálkozási szakértő véleményét kikérni, és személyre szabott módszert és étrendet alkalmaznunk.

Vigyázat, csapda!

Aki méregtelenítő kúrába kezd, a kezdeti fogyást tapasztalva vakon bízni kezd a biztos eredményben, annak ellenére, hogy a legtöbben azt sem tudjuk megmondani, hogy mik azok a méreganyagok, vagy melyiktől szeretnénk megszabadulni, és miért. A legbiztosabb módszer, ha csökkentjük a valódi méreganyagok bevitelét, például nem dohányzunk, nem szedünk feleslegesen gyógyszereket, nem eszünk egészségtelen, mesterséges adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket, viszont megiszunk napi két liter vizet, rendszeresen mozgunk, és eleget pihenünk, alszunk.

A mentális egészségre is hat

A táplálkozás fontos szerepet játszik a mentális egészségünkben. Azt már régóta tudjuk, hogy a divatos diétákban mumusként emlegetett szénhidrátokra elengedhetetlenül nagy szükség van az idegrendszer és az agy működéséhez. Ha nem eszünk elég szénhidrátot, idegesek, türelmetlenek, figyelmetlenek leszünk. Egy 2020-as tanulmányban a kutatók azt is megállapították, hogy az étrend jelentősen befolyásolja a hangulatot. Eszerint a mediterrán étrend jobban támogatja a mentális egészséget, mint a tipikusabb nyugati étrend, amely több, erősen feldolgozott élelmiszert tartalmaz. Hozzátették, hogy bizonyos élelmiszerek befolyásolhatják a cukorszintet, a bélmikrobiomot és az immunválaszt, amelyek mind hatással vannak a hangulatra.

Megvan a saját módszerünk

A testünk rendkívül bonyolult és okos teremtmény, amely a legegészségesebb állapotra törekszik. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, és odafigyelünk a jelzéseire, akkor az tökéletesen képes kiszűrni a számunkra káros anyagokat. A táplálkozási szakértők a tisztítókúrák helyett inkább a teljes értékű élelmiszereken alapuló egészséges táplálkozásban és életmódban látják a valós megoldás lehetőségét. A szervezetnek ugyanis megvannak a saját beépített folyamatai arra, hogy az úgynevezett méreganyagokat eltávolítsa a szervezetünkből. Erre nem is egy, hanem mindjárt négy rendszerünk is van:

  • Vesék: szűrik a vért, és a vizelettel távolítják el a méreganyagokat.
  • Máj: segít feldolgozni a tápanyagokat és átalakítja a méreganyagokat, hogy azok könnyebben távozhassanak a vesékből.
  • Tüdő: segít eltávolítani a levegőben lévő méreganyagokat.
  • Vastagbél: a bélmozgásokon keresztül segít eltávolítani a hulladékot és a méreganyagokat. 

Segítsünk a testünknek!

A szervezetet méregtelenítő szervei és a hozzájuk tartozó folyamatok támogatásának legjobb módjai a következők:

  • rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben és sovány fehérjeforrásokban gazdag, tápanyagdús étrend fogyasztása;
  • heti átlagosan 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás;
  • megfelelő pihenés;
  • dohányzás kerülése;
  • az alkoholfogyasztás mértékletes fogyasztása;
  • elegendő víz ivása, hogy hidratáltak maradjunk.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss