Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máglyarakás, ahogy még sosem próbáltad: extra krémesen!

Kevés finomabb és boldogítóbb ételt tudok elképzelni egy tisztességesen elkészített máglyarakásnál! Mi lehetne ugyanis jobb a krémes kalács alapnál, melynek a lekvár és az alma adja a savas kontrasztot, a dió az extra izgalmat, a tojáshab pedig a pihe-puha édességet? Na ugye.

A máglyarakás, mint a kenyérpudingok általában, maradék, kissé megszáradt kalácsból a legfinomabb. Bár a kenyérpudingok vitathatatlanul arra lettek kitalálva, hogy felhasználjuk bennük a maradék pékárut, jelen esetben a maradék kalács inkább „a gomb a kabáthoz”, hiszen annyi minden kerül még bele, hogy hazudnék, ha azt állítanám, ez a legolcsóbb étel a világon! A végeredmény azonban annyira csodás és gazdag, hogy elég egy levest kínálni elé, a főétellel nem is érdemes bajlódnunk.

Máglyarakást készíthetünk friss kalácsból is. Ebben az esetben vágjuk szeletekre, és hagyjuk fedetlenül szikkadni egy éjszakán át. Ha nincs egy egész éjszakánk, akkor sem kell pánikolni! Tegyük a szeleteket 70 fokos sütőbe, és felhasználás előtt szárítsuk őket félkeményre.

Ennek a változatnak a mascarpone ad extra kémességet, így bátran számíts még a nagymama máglyarakásánál is finomabb végeredményre! Ez az édesség, mint az összes otthon készülő sütemény, házi lekvárral működik a legjobban. Boltiból nem lesz „olyan”, szóval ha van rá módunk, tegyük bele azt, amit nyáron eltettünk, vagy szerezzünk valamelyik baráttól, rokontól egy üveggel némi sütemény fejében.

Hozzávalók, Kb. 33*25 cm-es nagy tepsihez:

  • 40 dkg maradék kalács
  • 6 db tojás
  • 25 dkg mascarpone
  • 30 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 4 dl tej
  • 1 kg alma
  • 10 dkg darált dió
  • 2 dl házi baracklekvár
  • fahéj
  • vanília
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • cukor

Elkészítése:

  1. Vágd a - ha egy mód van rá-, pár napos kalácsot ujjnyi vastag (1-1.5 cm) darabokra. Ha gondolod, vágd le a héját. Ha nem lenne elég szikkadt, szárítsd ki 70 fokos sütőben 15 perc alatt.
  2. Hámozd meg az almákat és magozd őket ki. Mandolinon vagy káposztagyalun gyalulj belőle 2-3 mm vastag szeleteket.
  3. Daráld durvára a diót. Tedd félre.
  4. Adj az almához 2 ek cukrot, 1 tk fahéjat és 1 ek citromlevet. Keverd alaposan össze.
  5. Válaszd szét a tojásokat. Verd a sárgákat 150 g cukorral világos színűre. Add hozzá a vaníliát, majd keverd bele a mascarpone-t és a tejet. Kóstold meg, elég édes-e.
  6. Áztasd a kalács felét a tojásos-tejes masszába. Fektesd egy rétegben a kivajazott tepsi aljára, majd kend meg kevés lekvárral és szórt meg némi dióval. Tégy így a maradék kaláccsal. Ügyelj arra, hogy a kalácsos réteg ne legyen nagyon vastag, inkább az alma domináljon.
  7. Halmozd a kalács tetejére az almát. Ha maradt még lekvárod, vékony rétegben kenhetsz az alma tetejére is.
  8. Tedd a tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 30 percig.
  9. Közben verd a tojásfehérjét félkemény habbá, majd add hozzá a maradék cukrot és verd tovább, míg kemény hab nem lesz.
  10. Vedd ki a félkész süteményt a tepsiből és vedd a sütő hőfokát lejjebb, 150 fokra.
  11. Kend a sütemény tetejét meg a tojáshabbal és tedd vissza a sütőbe további 10-15 percre, míg a teteje enyhe színt nem kap. Tálald langyosan vagy hidegen.


Ezek is érdekelhetnek