Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kötelező üvegvisszaváltás: Ha meg akarod kapni a pénzed, ezt semmiképp se csináld a palackkal!

Hetek múlva elindul a kötelező üvegvisszaváltás, melynek során betétdíjassá válnak a műanyag, a fém- és üvegpalackos italtermékek. A betétdíjat azonban visszakapjuk, feltéve ha betartjuk ezt az alapvető szabályt!

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapi életünk része, és annak érdekében, hogy minél több műanyag palack és csomagolóanyag férjen a kukába, bizony összetapossuk azokat. Mostantól azonban nem lesz szabad összegyűrni a betétdíjas palackokat, ugyanis a MOHU visszaváltó automata csak az ép, sértetlen csomagolást veszi majd vissza!

Meg kell őrizni a palackok, csomagolások formáját

A január elsején induló kötelező visszaváltás teljesen új szemléletet követel majd a vásárlóktól. Nem szabad összetaposni, meggyűrni a palackokat, ugyanis a visszaváltó pontokon csak az ép italcsomagolásokat fogadják el, és csak ezekért kapjuk majd vissza a betétdíjat. Fontos lesz tehát megőrizni a műanyag palackok formáját.

MELY TERMÉKEK LESZNEK VISSZAVÁLTHATÓK?

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy csak azok palackok lesznek visszaválthatóak, melyeken ott lesz az erre utaló jelölés.

HOGYAN KAPJUK MEG A VISSZAVÁLTÁSI DÍJAT?

A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Másrészt lehetőség lesz arra is, hogy a hamarosan elérhető mobilapplikációban a vásárló létrehozzon magának egy profilt, ott megadja a bankszámlaszámát, ahol automatikusan jóváíródik a visszaváltási díj. Illetve jótékony célokra is felajánlhatjuk a betétdíjakból befolyt összeget.

Ajánljuk még:

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek