Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Januártól pénzt kaphatunk a szemetünkért: indul a kötelező visszaváltási rendszer

default user icon
MTI
Januárban indul a kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém, üveg és műanyag palackokra és dobozokra.

2024 januárjában indul Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszer. A tervek szerint az ezer főnél nagyobb népességű településeken működő, 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknél és forgalmazóknál működik majd a kötelező visszaváltási rendszer.

A visszaváltási díj 50 forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások esetében. A többutas, tehát többször is használható csomagolások esetében a gyártók által meghatározott összeget kapják majd azok, akik visszaviszik ezeket a csomagolásokat – adta hírül az MTI.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon elmondta, hogy mintegy 20 millió tonna hulladék keletkezik évente Magyarországon a legutóbbi adatok szerint, ennek fele az építési-bontási hulladék.

A hulladékban azonban számos olyan érték van, amit vissza lehet forgatni a gazdaságba - mutatott rá. Raisz Anikó hangsúlyozta, cél a körforgás kialakítása, mindenki abban legyen érdekelt, hogy a termékek minél fenntarthatóbban készüljenek, már a tervezéskor minél fenntarthatóbb anyagokra építsenek, legyenek tartósak.

A körforgásos gazdaságot érintő intézkedések bevezetésére az európai uniós célértékek eléréséhez is szükség van. Például a települési hulladékoknál az újrafeldolgozási arányt 2030-ig meg kell duplázni. Ehhez szükség van arra, hogy minél hatékonyabban lehessen begyűjteni a hulladékot, és minél többet újra fel lehessen használni - fejtette ki az államtitkár.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek