Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Döbbenetes számok: fejenként 40 ezer forintnyi ételt elpazarolnak a magyarok

default user icon
MME
Negyedik alkalommal végezte el a Nébih a hulladékfelmérést. A legelső vizsgálatra 2016-ban került sor, a magyarok pazarlási mutatója pedig elég szépen alakult az évek folyamán.

A legfrissebb, 2022-es adatokból kiderült, hogy a magyarok egy év alatt közel 60 kiló élelmiszert dobnak a kukába, ebből a mennyiségből pedig 24 kg az, aminek nem kellett volna a szemétben végeznie.

A Nébih kutatása alapján Magyarországon a legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, készételek és péktermékek. Közülük is toronymagasan vezetnek a készételek, melyekből évente és fejenként 10 kiló kerül a kukába.

Csökken az élelmiszerhulladék

A számok még mindig nagyok, ám hat év alatt jelentősen csökkent az élelmiszerhulladék aránya. A Nébih legelső, 2016-ban végzett felméréséhez képest csaknem 10 kilóval mérséklődött az egy emberre jutó élelmiszerhulladék és 33-ról 24 kg-ra csökkent az elpazarolt élelmiszer mennyisége.

A mérések a legnagyobb mennyiségben pazarolt élelmiszerkategóriák terén is javulást mutatnak - írják a közleményben. Jelentős a csökkenés a pékáruknál: 6 év alatt csaknem 60%-kal sikerült mérsékelni a fejenkénti éves pazarlást a kenyér, a kifli és a zsemle esetében.

Az eredmények szerint a készételekkel is tudatosabban bánnak a magyarok, ugyanis ebben a kategóriában is jelentős mennyiséget, csaknem 25%-ot sikerült lefaragni a pazarlásból.

Fejenként 40 ezer forintnyi élelmiszert pazarolnak a magyarok

A hazai háztartások összes élelmiszerpazarlása azonban továbbra is 230.000 tonna évente. Fontos tudatosítani, hogy ebből az élelmiszermennyiségből 430 ezer ember tudna jóllakni egy éven keresztül, napi 3 bőséges étkezéssel számolva.

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 40.000 Ft értékű élelmiszert pazarol el - ezek azok az élelmiszerek, amiket meg lehetett volna menteni - , amely a teljes lakosság szintjén több mint 380 milliárd forint veszteséget jelent.

Borítókép: Shutterstock

AJÁNLJUK MÉG:

Ezek is érdekelhetnek