Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű élelmiszer-pazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel, így a spórolás is jobban megvalósítható lenne.
A sárgarépa egy olyan zöldség, ami jó, ha van otthon, hiszen rengeteg étel fontos hozzávalója, ezért többnyire akkor is veszünk belőle, amikor tudjuk, hogy aznap még biztosan nem használjuk fel. A hűtőben viszonylag sokáig elállnak a gyökérzöldségek, ám van, hogy egy-két nap után a sárgarépa felületén fehér, fátyolszerű bevonat jelenik meg, ami nem túl bizalomgerjesztő. Utánajártunk, mi ez!
Negyedik alkalommal végezte el a Nébih a hulladékfelmérést. A legelső vizsgálatra 2016-ban került sor, a magyarok pazarlási mutatója pedig elég szépen alakult az évek folyamán.
Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel.
Számos olyan kidobásra ítélt konyhai alapanyag van, amit még felhasználhatnál - nem keveset spórolva ezzel!
Tele a hűtőszekrényed ételmaradékokkal? Főtt ételekkel, napok, sőt hetek óta felhasználásra váró nyersanyagokkal, amik mind-mind a kukában landolnak egy idő után? Az élelmiszer-pazarlás komoly probléma: nemcsak a családi kasszát viseli meg, hanem környezetkárosító hatása is van. Az el nem fogyasztott élelmiszerek ugyanis hulladéklerakókba kerülnek, metánt termelnek, amely üvegházhatású gáz. Néhány hasznos tippel segítünk, hogy miként csökkentsd a pazarlást otthonodban.
A mesterszakács, aki elsősorban arról ismert, hogy percek alatt képes összedobni egy zseniális, királyi vacsorát, és azon dolgozik hogy minden brit kisgyerek egészséges ebédet kapjon, minden nap, most új kihívással néz szembe: Jamie Oliver idén az elképesztő méreteket öltött ételpazarlással veszi fel a küzdelmet, és konkrét tippeket ad arra nézvést, hogyan tudjuk mindezt a saját otthonunkban elérni.
MTI
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az élelmiszerpazarlásról rendezett közép-európai konferencián kedden Budapesten.
Nincs ideje eseményt szervezni? Másképp is segíthet! Egyen egy jót a jó ügy érdekében, látogasson el a programhoz csatlakozó éttermek egyikébe az októberi hónap során, válassza az Élelmiszerbankot támogató fogást és az élelmiszerpazarlás és éhezés elleni küzdelmet segíti vele.