Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így kapjuk meg a pénzt az üvegvisszaváltás után: itt vannak az újabb részletek

default user icon
MTI
2024. január 1-vel indul Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszer, mely során a boltok kötelesek lesznek visszavenni a megjelölt termékek csomagolását, melyekért pénzt kapnak majd a vásárlók.

Az új visszaváltási rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, mert motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

Minden palackot vissza lehet váltani?

Nem. Az új rendszerben csakis azokat a palackokat és italcsomagolásokat lehet visszaváltani, melyek január 1-je után kerültek forgalomba és megtalálható rajtuk az egységes visszaváltási logó és a korábbi csomagolásoktól eltérő új vonalkód.

A jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek azonban nem lesznek visszaválthatók a REpontokon – tudatta az MTI.

Hogyan kapjuk meg a visszaváltási díjat?

A visszaváltható csomagolással rendelkező termékek várhatóan mind drágulnak majd, méghozzá legalább 50 forinttal. Ezt az összeget azonban visszakapják a vásárlók, ha a palackokat, üvegeket visszaviszik a REpontokra. A visszaváltási díjat azonban többféle módon is visszakaphatják a vásárlók, akik maguk dönthetnek a kifizetés módjáról.

A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Másrészt lehetőség lesz arra is, hogy a hamarosan elérhető mobilapplikációban a vásárló létrehozzon magának egy profilt, ott megadja a bankszámlaszámát, ahol automatikusan jóváíródik a visszaváltási díj.

Mindezek mellett a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával. Egy adott időszak alatt így a felajánlott összegeket az időszak végeztével átutalják a kedvezményezett számára.

Hol lesznek az automaták, a REpontok?

A 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerboltokban (így az Aldi, a Lidl üzleteiben, számos SPAR és Tesco áruházban) megtalálhatóak lesznek a visszaváltó automaták. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként, ha az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják.

A leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat a MOHU weboldalán és a hamarosan elérhető REpont applikációban teszik közzé.

Mely termékek lesznek visszaválthatók?

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss