Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erre kell majd nagyon odafigyelni a kötelező üvegvisszaváltás során: újabb részletek

Két hónap múlva, január elsejével működésbe lépnek a visszaváltó automaták. A vásárlók a műanyag palackokért egységesen ötven forintot kapnak majd, de nemcsak a PET-palackokat, hanem üveg- és fémcsomagolást is be lehet majd dobni a gépbe.

A 2024. január 1-jével induló kötelező visszaváltási rendszer értelmében minden, 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzletben működnie kell majd a visszaváltásnak, ezt a boltok pedig a legtöbb helyen automata segítségével oldják meg. A rendszerhez emellett önkéntes alapon is lehet csatlakozni, sőt akár a kézi visszaváltást is választhatják a kisebb üzletek.

Nem mindenhol működik majd a visszaváltás

A CBA tesztjelleggel már kihelyezett néhány automatát az üzleteibe, ám mivel egyes boltjaik alapterülete nem éri el a 400 négyzetmétert, így ezen üzlethelyiségek tulajdonosai önmaguk döntenek majd arról, hogy csatlakoznak-e a visszaváltási rendszerhez. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Mindmegettének elmondta, szerinte fontos, hogy a vásárló minél komplexebb szolgáltatást kapjon egy üzletben, így a visszaváltási lehetőség idővel akár hozzáadott értéket is jelenthet a boltok számára.

Nem lesz zökkenőmentes az átállás

Fodor Attila arra számít, hogy a január 1-jével induló visszaváltási rendszer nem lesz egycsapásra elterjedt a vásárlók körében. A CBA kommunikációs igazgatója szerint akár fél évig is tarthat az átmenet, mire a boltok polcairól kikopnak a még az előző rendszerben gyártott, nem visszaváltható csomagolások, és emellett a vásárlók is megszokják, hogy épségben kell megőrizni a palackokat.

"A gyártók az év végéig még a nem visszaváltható, hagyományos csomagolóanyagokba tölthetik a termékeiket, és csak utána kerülnek az üzletekbe a visszaváltható palackok."

Nem szabad majd összetaposni a palackokat

"A kötelező visszaváltás teljesen új szemléletet követel majd a vásárlóktól, hiszen eddig az volt az elvárás, hogy a palackokat összenyomva, összetaposva kellett a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobni, ezentúl viszont épségben kell visszahozni, azaz nem szabad sem összegyűrni, sem megtaposni. Meg kell őrizni a palackok formáját, így kell majd az automatába bedobni"  – tette hozzá Fodor Attila.

Mi a helyzet a saját márkás termékek csomagolásával?

Legyen szó ásványvízről, üdítőkről, az összes hazai kereskedelmi lánc rendelkezik saját márkás termékekkel. Ezeknek egyedi a csomagolása, és a kötelező visszaváltás egyik nagy kérdése, hogy vajon az Aldiban vett ásványvíz palackját vissza lehet-e vinni a CBA-ba vagy bármelyik másik üzletláncba. Erre a kérdésre egyelőre a CBA kommunikációs igazgatója sem tudott még választ adni.

HOGYAN KAPJUK MEG A VISSZAVÁLTÁSI DÍJAT?

A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Másrészt lehetőség lesz arra is, hogy a hamarosan elérhető mobilapplikációban a vásárló létrehozzon magának egy profilt, ott megadja a bankszámlaszámát, ahol automatikusan jóváíródik a visszaváltási díj.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek