Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drágulást hozhat a januárban induló kötelező visszaváltás

default user icon
MME
Jövő év elején indul a kötelező visszaváltási rendszer, melynek keretében pénzt kaphatunk a szemetünkért. A boltok kötelesek lesznek visszavenni az üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos italtermékek csomagolásait.

A kötelező visszaváltási rendszer 2024. január 1-jével indul és az ezer főnél nagyobb népességű településeken működő, 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknél és forgalmazóknál működik majd az automata.

A megjelent kormányrendelet szerint, a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni - közölte az MTI-vel az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya.

A visszaváltási díj összege a nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint lesz, az önkéntes visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén viszont a gyártók határozzák meg a vásárlóknak visszajáró összeget.

Hol lesznek a visszaváltó pontok?

A nagy áruházakban és a diszkontláncok üzleteiben szinte mindehol működik majd a visszaváltó rendszer. A SPAR ennek érdekében 345 üzletében visszaváltó automatákat helyez el, ezek segítségével végzik majd az egyutas és újrahasznosítható csomagolások visszavételét.

Hasonló módszert alkalmaz az Aldi is - írja a Telex. A cégnek nincsen 400 négyzetméternél kisebb üzlete, így mindegyik Aldiban megtalálható lesz a visszaváltó automata, sőt sok helyen már megjelentek a kasszáknál a nagy szürke "dobozok".

Drágulást hozhat a visszaváltás?

"A visszaváltási díjas rendszer bevezetését követően a termékek értékesítésekor automatikusan felszámításra kerül majd az addicionális díj, amit a vásárló akkor kap vissza, ha sértetlenül visszahozza az üres göngyöleget, és azt az automatába helyezi el" – tudatta az Aldi.

Az Aldi válasza rávilágít egy olyan részletre, ami eddig kevésbé került a figyelem középpontjába, miszerint a visszaváltható termékek esetén januártól plusz költséget számolhatnak fel a boltok. Azok a termékek, amelyek érintettek lesznek a kötelező vagy az önkéntes visszaváltásban, a csomagolásukon meg lesznek jelölve.

Az Aldi Telexnek adott válaszából kiderül, hogy a visszaváltott csomagolásokért kuponokat kapnak majd a vásárlók, melyeket bármilyen termék vásárlásakor vagy akár vásárlás nélkül is fel lehet majd használni.

A Tescónak összesen 147 db olyan üzlete van, melynek eladótere meghaladja a 400 négyzetmétert, ám a cég a lapnak nem fejtette ki, pontosan hogyan oldják majd meg a visszaváltást. Szintén nem árult el konkrétumokat a Lidl sem, és válaszukban csak annyit közölték, hogy a hulladékkezelő céggel együttműködve megkezdték a felkészülést a visszaváltási rendszer indulására.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek