Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kilónként 10 forinttal is drágulhat a kenyér

default user icon
MME
Hamarosan ismét többet kell fizetnünk a kenyérért és a péksüteményekért. Előbbi ára tíz forinttal is emelkedhet kilónként – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Pékszövetség.

A liszt átadási árának drágulásával jelenősen megnőhet a kenyér és a péksütemények ára - írta közleményében nemrég a Magyar Pékszövetség. Szerintük a sütőipari vállalkozások a többletköltséget beépítik majd termékeik árába. 

– A bejelentett áremelés alapvető oka a béremelés – mutatott rá Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség Szolnok-Hajdú régiójának elnöke. – A munkaerőt nem könnyű megtartani, sőt, új dolgozókat is fel kellene venni. Magyarországon összesen háromezer pék hiányzik. A munkaerő mennyiségén túl annak minősége is problémás. Utánpótlás se nagyon van – mutatott rá a nehézségekre a régiós elnök.

– A másik komoly ok a liszt drágulása, ráadásul a többi beszállító is árat emelt, hiszen a tej, a vaj, a túró, a cukor is többe kerül. Hogy mi várható, azt nem tudjuk, amíg nem látjuk a lisztáremelés pontos mértékét. Addig nem tudjuk azt sem, hogy mennyit háríthatunk át belőle a vásárlókra.

– A búza ára nem magas, az aratás után négyezer-négyezer-egyszáz forint volt mázsája. Hiány sincs, tavaly 5,2 millió tonna kiváló minőségű termett – emelte ki Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A liszt ára az utóbbi időben emelkedett valamennyit, de a kenyér drágulásának fő oka a minimálbér-emelés.

– Ráadásul nem csak a kenyér ára emelkedik, és valójában az élelmiszer-fogyasztásunk összegét nézve ez csak egy kis tétel. A múlt rendszerből maradt még ránk, hogy a kenyér árából központi kérdést csináljunk. Szerintem a magasabb bérek mellett a drágulás ellenére az arányokat nézve nem fogunk többet költeni a kenyérre - vélekedett Hubai.

(forrás: szoljon.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss