Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a csörögéd – 7 egyszerű lépés, és tálhatod is!

Farsang nem múlhat el fánk nélkül. Eddig még nem sütöttél? Kezdd a csörögével!

Az alakja miatt forgácsfánknak is nevezett farsangi finomság elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a szalagosé, a formázása pedig csak ránézésre bonyolult. Kiváló vendégváró sütemény, mert kis munkával rövid idő alatt sokat készíthetsz belőle.

1. Hozzávalók 

Akár élesztős, akár sütőporos vagy sütőpor nélküli változat mellett döntesz, a tésztához lényegében csak lisztre, tojásra, vajra vagy zsírra, némi cukorra, csipetnyi sóra és egy kevéske rumra, valamint - a recepttől függően - tejre, tejfölre lesz szükséged. A rum vagy más alkohol meggátolja, hogy sütéskor a tészta megszívja magát zsiradékkal.  Ezeken kívül még olaj kell a sütéshez, (fahéjas) porcukor a szóráshoz, és tetszés szerint lekvár a tunkoláshoz. 

2. Összeállítás

Nagy tálban kézzel dolgozd össze a receptben előírt valamennyi hozzávalót, majd enyhén lisztezett felületen gyúrd simára a tésztát. A folyékony hozzávalókat (pl. tejfölt) a megfelelő állag eléréséig több részletben add a lisztes elegyhez. Egyes hagyományos recepteknél az olvasztott vajat a nyers tésztába fúrt lyukakba kell önteni, végül pihentetés után a masszába dolgozni. 

3. Kelesztés, pihentetés

Mindig tartsd be a recepted előírásait! Az élesztős tésztát kevesebb ideig kell keleszteni, mint szalagos fánk esetén, sőt a kelesztés el is maradhat. Az összegyúrt sütőporos tésztának jót tesz egy negyedórás pihentetés. A sütőpor nélkülit összegyúrás után azonnal kinyújthatod. 

4. Nyújtás és szaggatás

A tésztát enyhén lisztezett felületen hengereld késfok (kb. 2 mm) vastagságúra, majd derelyevágóval, esetleg pizzavágóval oszd fel kb. 10 cm hosszú csíkokra, téglalapokra vagy rombuszokra.

5. Formázás

A hosszabbra hagyott tésztacsíkokat tetszés szerint lazán megcsomózhatod, összegabalyíthatod.  A lapok vagy rombuszok közepén ejts egy vagy két hosszabb bevágást, majd húzd át a sarkokat a bevágások egyik vagy mindkét végén keresztül.  A bevágott lapocskákat dugdosás nélkül is megsütheted.  

6. Sütés

Lábosban vagy mély serpenyőben bőven melegíts olajat. Nem kell, hogy túl forró legyen! Akkor jó a hőfoka, ha belemerítesz egy fakanalat, és kis buborékok szállnak fel mellette. Ekkor óvatosan engedj bele 3-4 darab csörögét. Többet ne, mert sütés közben megnőnek. Rövid idő alatt süsd a fánkokat világos aranybarnára mindkét oldalukon. Vigyázz, nehogy kiszáradjanak! Túlságosan forró zsiradék esetén a külsejük hamar sötétebb barna lesz, a belsejük pedig nyers marad.

Sütés után tedd a lecsepegtetett csörögefánkokat konyhai papírtörlővel kibélelt tálba, hogy leitasd róluk a felesleges zsiradékot. Esetleg a tál tetejére is teríthetsz egy réteg papírtörlőt. 

7. Tálalás

A már nem forró, de meleg csörögéket bőven szórd meg porcukorral mindkét oldalukon, majd rendezd el egy tálon. Kis tálkákban kínálj hozzájuk híg lekvárt a mártogatáshoz.

 

Csöröge fánk alaprecept:

 • 25 dkg liszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 1 csipet só
 • 1 ek porcukor
 • 2 dkg vaj vagy margarin
 • 2 db tojás sárgája
 • 1 dl tejföl
 • 5 ml pálinka vagy rum
 • 5 dl olaj (a sütéshez)
 • 2 ek porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

 1. A csörögéhez a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és annyi pálinkát, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk. Lisztezett felületen jól átgyúrjuk. Becsomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk.
 2. A tésztát két részre osztjuk, így könnyebb dolgozni vele. Az egyiket enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. ujjnyi széles, 7-8 cm hosszú rudakat vágunk. Ezeket picit megsodorjuk, hogy ne legyen túl szögletes. Egyik végét kb. a feléig átvágjuk, majd a tésztát 90 fokban oldalra fordítva (ekkor a vágás a tésztán vízszintesen lesz) a másik végén is bevágjuk.
 3. Olajat forrósítunk, majd szép pirosra sütjük benne a fánkokat. Akkor lesz szép formás, ha úgy helyezzük az olajba, hogy vágásokat kicsit szétfordítjuk és egyik felét megfogva a három másik felét az olajba engedjük, majd 3-4 másodperc után elengedjük. Így tartja meg a szép formát, ami a tyúklábhoz hasonló.
 4. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Mutatjuk videón, hogy készül a csöröge:

MÉG TÖBB ISTENI FÁNK RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss