hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a csörögéd - lépésről lépésre!

Farsang nem múlhat el fánk nélkül. Eddig még nem sütöttél? Kezdd a csörögével! Az alakja miatt forgácsfánknak is nevezett farsangi finomság elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a szalagosé, a formázása pedig csak ránézésre bonyolult. Kiváló vendégváró sütemény, mert kis munkával rövid idő alatt sokat készíthetsz belőle.

 1. Hozzávalók 

Akár élesztős, akár sütőporos vagy sütőpor nélküli változat mellett döntesz, a tésztához lényegében csak lisztre, tojásra, vajra vagy zsírra, némi cukorra, csipetnyi sóra és egy kevéske rumra, valamint - a recepttől függően - tejre, tejfölre lesz szükséged.  A rum vagy más alkohol meggátolja, hogy sütéskor a tészta megszívja magát zsiradékkal.  Ezeken kívül még olaj kell a sütéshez, (fahéjas) porcukor a szóráshoz, és tetszés szerint lekvár a tunkoláshoz. 

2. Összeállítás

Nagy tálban kézzel dolgozd össze a receptben előírt valamennyi hozzávalót, majd enyhén lisztezett felületen gyúrd simára a tésztát. A folyékony hozzávalókat (pl. tejfölt) a megfelelő állag eléréséig több részletben add a lisztes elegyhez. Egyes hagyományos recepteknél az olvasztott vajat a nyers tésztába fúrt lyukakba kell önteni, végül pihentetés után a masszába dolgozni. 

3. Kelesztés, pihentetés

Mindig tartsd be a recepted előírásait! Az élesztős tésztát kevesebb ideig kell keleszteni, mint szalagos fánk esetén, sőt a kelesztés el is maradhat. Az összegyúrt sütőporos tésztának jót tesz egy negyedórás pihentetés. A sütőpor nélkülit összegyúrás után azonnal kinyújthatod. 

4. Nyújtás és szaggatás

A tésztát enyhén lisztezett felületen hengereld késfok (kb. 2 mm) vastagságúra, majd derelyevágóval, esetleg pizzavágóval oszd fel kb. 10 cm hosszú csíkokra, téglalapokra vagy rombuszokra.

5. Formázás

A hosszabbra hagyott tésztacsíkokat tetszés szerint lazán megcsomózhatod, összegabalyíthatod.  A lapok vagy rombuszok közepén ejts egy vagy két hosszabb bevágást, majd húzd át a sarkokat a bevágások egyik vagy mindkét végén keresztül.  A bevágott lapocskákat dugdosás nélkül is megsütheted.  

6. Sütés

Lábosban vagy mély serpenyőben bőven melegíts olajat. Nem kell, hogy túl forró legyen! Akkor jó a hőfoka, ha belemerítesz egy fakanalat, és kis buborékok szállnak fel mellette. Ekkor óvatosan engedj bele 3-4 darab csörögét. Többet ne, mert sütés közben megnőnek. Rövid idő alatt süsd a fánkokat világos aranybarnára mindkét oldalukon. Vigyázz, nehogy kiszáradjanak! Túlságosan forró zsiradék esetén a külsejük hamar sötétebb barna lesz, a belsejük pedig nyers marad.

Sütés után tedd a lecsepegtetett csörögefánkokat konyhai papírtörlővel kibélelt tálba, hogy leitasd róluk a felesleges zsiradékot. Esetleg a tál tetejére is teríthetsz egy réteg papírtörlőt. 

7. Tálalás

A már nem forró, de meleg csörögéket bőven szórd meg porcukorral mindkét oldalukon, majd rendezd el egy tálon. Kis tálkákban kínálj hozzájuk híg lekvárt a mártogatáshoz.

MÉG TÖBB ISTENI FÁNK RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss