Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül az legfinomabb, békebeli meggyszósz – mutatjuk a nagyi receptjét!

default user icon
MME
Van, akiben fájó emlékeket idéz, míg mások mosolyogós nosztalgiával gondolnak vissza a menza egyik megosztó klasszikusára: a meggyszószra, amit főtt hússal és sós vízben főtt burgonyával tálaltak fel. Mi hisszük, hogy el lehet ezt úgy is készíteni, hogy azok is megszeressék, akik eddig viszolyogtak tőle - mutatjuk is a receptet! Pont olyan lesz, mint a nagyinál!

Régen a vasárnapi húslevesben főtt marha- vagy sertéshúst nem ették meg a leveshez: második fogásként, vagy másnap, mindenféle pikáns mártással, főtt burgonyával újra feltálalták.
Készülhetett hozzá pikáns, tejszínes tormaszósz, nyáron sűrű kapormártás vagy a megosztó klasszikus, a meggyszósz. Elsőre valóban kicsit furcsán hangzik, ez az édes-sós párosítás, de mindenképp érdemes adni neki egy esélyt! Ha valakinek mégsem jön be, de a meggynek igazi rajongója, akkor némi tejszínhabbal és vaníliafagyival mennyei desszertet varázsolhat belőle.

Mutatjuk is hozzá a tökéletes meggyszószreceptet!

HOZZÁVALÓK a meggyszószhoz:

  • 70 dkg meggybefőtt vagy kimagozott friss gyümölcs
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 2 ek cukor (ha friss gyümölcsöt használunk)
  • 1/2 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 3 dl víz
  • 2 ek keményítő

Elkészítése:

  1. Egy lábasba öntjük a meggybefőttet a levével együtt. Ha friss gyümölcsből készítjük, kimagozzuk, és az édességétől függően 1-2 evőkanál cukorral meghintjük.
  2. Elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot, a citrom héját és levét, a sót, majd felöntjük 2 dl vízzel, és felforraljuk.
  3. Ha felforrt, egy keverőtálban, a maradék 1 dl vízzel csomómentesre keverjük a keményítőt. Hozzáöntjük a meggyszószhoz, és kevergetve besűrítjük.

Tipp: ha valaki nem szeret keményítővel dolgozni, tejfölös vagy tejszínes habarással is készítheti! 

 

Ezek is érdekelhetnek