Régen a vasárnapi húslevesben főtt marha- vagy sertéshúst nem ették meg a leveshez: második fogásként, vagy másnap, mindenféle pikáns mártással, főtt burgonyával újra feltálalták.
Készülhetett hozzá pikáns, tejszínes tormaszósz, nyáron sűrű kapormártás vagy a megosztó klasszikus, a meggyszósz. Elsőre valóban kicsit furcsán hangzik, ez az édes-sós párosítás, de mindenképp érdemes adni neki egy esélyt! Ha valakinek mégsem jön be, de a meggynek igazi rajongója, akkor némi tejszínhabbal és vaníliafagyival mennyei desszertet varázsolhat belőle.
Mutatjuk is hozzá a tökéletes meggyszószreceptet!
HOZZÁVALÓK a meggyszószhoz:
- 70 dkg meggybefőtt vagy kimagozott friss gyümölcs
- 1 rúd fahéj
- 3 db szegfűszeg
- 2 ek cukor (ha friss gyümölcsöt használunk)
- 1/2 db citrom leve és reszelt héja
- 1 csipet só
- 3 dl víz
- 2 ek keményítő
Elkészítése:
- Egy lábasba öntjük a meggybefőttet a levével együtt. Ha friss gyümölcsből készítjük, kimagozzuk, és az édességétől függően 1-2 evőkanál cukorral meghintjük.
- Elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot, a citrom héját és levét, a sót, majd felöntjük 2 dl vízzel, és felforraljuk.
- Ha felforrt, egy keverőtálban, a maradék 1 dl vízzel csomómentesre keverjük a keményítőt. Hozzáöntjük a meggyszószhoz, és kevergetve besűrítjük.
Tipp: ha valaki nem szeret keményítővel dolgozni, tejfölös vagy tejszínes habarással is készítheti!