1. Hozzávalók a habarás készítéséhez
Tejfölt – vagy kefirt, joghurtot, tejszínt – elegyíts el némi liszttel. Használhatsz tejet is. Ha nincs otthon tejtermék, akkor kókusztejjel, illetve az étel jellegétől függően zöldség- vagy húsalaplével, esetleg egyszerűen hideg vízzel keverj ki egy kis lisztet. Mártásokhoz a főzőtejszínt 1 db tojás sárgájával dúsíthatod. Igazán krémes habarást 20%-os tejföllel vagy mascarponéval tudsz készíteni.
2. Miből mennyit?
Leveshez általában 1-1,5 dl tejföllel (vagy más tejtermékkel) és 1 púpos tk liszttel kalkulálj, ha a recept másként nem rendelkezik. Egy nagy lábas főzelékhez egy nagy pohár tejföl (450 g) kétharmadára és kb. 3 ek lisztre lesz szükséged.
3. Használj habverőt
Öntsd a tejfölt egy tálkába, szitáld hozzá a lisztet, majd kézi habverővel keverd csomómentesre. Szükség esetén adhatsz hozzá egy kis hideg tejet vagy vizet.
4. A lényeg a hőkiegyenlítés
Merj ki egy keveset (3-5 ek) a besűrítendő étel forró levéből, és ezzel együtt is keverd csomómentesre a tejfölt! Máskülönben a meleg ételbe csurgatott hideg habarás pici fehér pöttyökben kiválik a túl nagy a hőmérséklet-különbség miatt, hiába dolgoztad el korábban csomómentesre a tejfölt.
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK >>>
5. Jöhet a habarás!
Amikor már majdnem kész az étel (pl. megpuhult a zöldség), vedd le a tűzről, és pár perc hűlés után, folytonos keverés mellett dolgozd bele a habarást. A hőkiegyenlítő sűrítés elvégzése után tedd vissza, majd forrald fel és gyakran kevergetve főzd 1-2 percig, hogy a liszt ne maradjon nyers ízű. Tovább már ne forrald, mert a habaráshoz használt tejtermék kicsapódhat (túrós állagúvá válhat).