Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A húsvéti asztal éke lesz ez a sonkás-tormás koszorú: eláruljuk, hogyan készítsd!

Nemcsak finom, de elképesztően mutatós is ez a sonkás-tormás koszorú. Ez a sós kalács mennyei finomság, tökéletes vendégváró és előétel is egyben, amiből ha marad, az uzsonnán sem kell már gondolkodni! Íme a recept.

A húsvéti ünnepi asztal dísze lesz a sonkás-tormás koszorú, aminek az elkészítése sem egy nagy ördöngősség! Az édes kalácsok mellett ennek a sós vendégvárónak is az asztalon a helye, amiből garantáltan minden locsoló csipeget majd!

A sonkás-tormás koszorú nemcsak húsvét alatt, de utána is remek választás, ugyanis ha már nem tudod, mihez kezdj a megmaradt sonkával, csak használd fel ehhez a recepthez! Friss hónapos retekkel, újhagymával, főtt tojással kínálva reggelire is mennyei! Mutatjuk a Vidék íze magazin remek receptjét ehhez a sós kalácshoz.

Íme a sonkás-tormás húsvéti koszorú receptje!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • fél teáskanál só
  • 1,5 dl tej
  • 15 g friss élesztő
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 1 db felvert tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 100 g füstölt sonka
  • 2 csapott evőkanál tejszínes torma
  • 100 g reszelt sajt

Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet. Hozzákeverünk egy csapott teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk. Hozzákeverjük a sót és a maradék cukrot. Ráöntjük a felhabosodott élesztőt, robotgéppel kidagasztjuk. Kelesztőtálba áttesszük, letakarjuk, meleg helyen hagyjuk fél órát kelni.
  3. Lisztezett munkafelületen 40-50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Áthúzzuk egy sütőpapírra. Az egyik oldalon másfél centinként 10 centis vágásokat készítünk. A tészta egyben maradt részét vékonyan megkenjük tejszínes tormával. Megszórjuk az apóra vágott sonkával és a lereszelt sajttal.
  4. A két rövid oldalt kicsit felhajtjuk, majd a hosszabbik oldallal párhuzamosan felcsavarjuk a töltött tésztánkat (mintha bejglit formáznánk), végül szépen felhajtjuk rá a bevágott tésztarészt is. Koszorút formázunk belőle. Átemeljük a papírral együtt egy tepsire. Letakarjuk, és ismét kelesztjük fél órát.
  5. Sütés előtt felvert tojással lekenjük. 180 fokra felmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk a tetejét, de át kell sütni.
  6. Rácson hagyjuk kihűlni. Önmagában is nagyon finom, de adhatjuk a húsvéti sonka és főtt tojás mellé is.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek