A húsvéti ünnepi asztal dísze lesz a sonkás-tormás koszorú, aminek az elkészítése sem egy nagy ördöngősség! Az édes kalácsok mellett ennek a sós vendégvárónak is az asztalon a helye, amiből garantáltan minden locsoló csipeget majd!
A sonkás-tormás koszorú nemcsak húsvét alatt, de utána is remek választás, ugyanis ha már nem tudod, mihez kezdj a megmaradt sonkával, csak használd fel ehhez a recepthez! Friss hónapos retekkel, újhagymával, főtt tojással kínálva reggelire is mennyei! Mutatjuk a Vidék íze magazin remek receptjét ehhez a sós kalácshoz.
Íme a sonkás-tormás húsvéti koszorú receptje!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- fél teáskanál só
- 1,5 dl tej
- 15 g friss élesztő
- 2 teáskanál kristálycukor
- 1 db felvert tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 100 g füstölt sonka
- 2 csapott evőkanál tejszínes torma
- 100 g reszelt sajt
Elkészítés:
- Meglangyosítjuk a tejet. Hozzákeverünk egy csapott teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk. Hozzákeverjük a sót és a maradék cukrot. Ráöntjük a felhabosodott élesztőt, robotgéppel kidagasztjuk. Kelesztőtálba áttesszük, letakarjuk, meleg helyen hagyjuk fél órát kelni.
- Lisztezett munkafelületen 40-50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Áthúzzuk egy sütőpapírra. Az egyik oldalon másfél centinként 10 centis vágásokat készítünk. A tészta egyben maradt részét vékonyan megkenjük tejszínes tormával. Megszórjuk az apóra vágott sonkával és a lereszelt sajttal.
- A két rövid oldalt kicsit felhajtjuk, majd a hosszabbik oldallal párhuzamosan felcsavarjuk a töltött tésztánkat (mintha bejglit formáznánk), végül szépen felhajtjuk rá a bevágott tésztarészt is. Koszorút formázunk belőle. Átemeljük a papírral együtt egy tepsire. Letakarjuk, és ismét kelesztjük fél órát.
- Sütés előtt felvert tojással lekenjük. 180 fokra felmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk a tetejét, de át kell sütni.
- Rácson hagyjuk kihűlni. Önmagában is nagyon finom, de adhatjuk a húsvéti sonka és főtt tojás mellé is.
Borítókép: Vidék íze magazin