Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 recept húshagyó keddre: az utolsó húsos lakoma a böjt előtt

default user icon
MME
A keresztény hagyomány szerint húshagyó kedd éjszakáján véget ér a farsangi időszak, a mai nap az utolsó, amikor húsos ételeket és édességeket fogyaszthatunk. Hamvazószerdától kezdetét veszi a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt, így ma még érdemes elkészíteni egy adag húsételt.

A keresztény hagyomány szerint a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap, húshagyó kedd éjszakáján véget ér a farsangi időszak. Szombat estétől húshagyókedd éjfélig tartó időszakot nevezték farsang farkának, amikor megengedett a torkosság: a zsírdúsabb ételek és az édesség bővebb fogyasztása. Ennek az időszaknak Európa-szerte jellegzetes étele a fánk. Máshol palacsintát sütnek a farsangi időszakban a háznál megmaradt lisztből, tojásból és vajból, az angoloknál pancake day e napnak az elnevezése.

A húshagyó kedd tehát az utolsó nap, amikor húst lehet fogyasztani, hamvazószerdától kezdetét veszi a 40 napos nagyböjt. Ha te is azok közé tartozol, akik húsvét előtt elhagyják a húst, ma még próbálj ki egy húsos receptet.

Ha az olyan klasszikusoktól gyengülsz el, mint a marhapörkölt, a rakott csirke, a húsgolyó vagy a vajpuha karaj, nézd meg az alaprecepteket. De találsz köztük fasírtot, májat és borsos tokányt is, melyekkel mind leveheted a családtagokat a lábáról. Íme 13 húsétel, melyek közül érdemes kipróbálni néhányat a nagyböjt kezdete előtt.

PARADICSOMOS HÚSGOLYÓ SAJTTAL SÜTVE >>> 

TEJFÖLÖS KARAJ RÓMAI TÁLBAN >>> 

FASÍRT >>> 

FOKHAGYMÁS-ROZMARINGOS SZŰZÉRME KRUMPLIVAL >>> 

EGYSZERŰ BACONBE TEKERT CSIRKEMÁJ >>> 

BORSOS TOKÁNY SZARVACSKA TÉSZTÁVAL >>> 

SAJTOS-TEJFÖLÖS RAKOTT CSIRKEMELL >>> 

MEXIKÓI RAKOTT TÉSZTA DARÁLT HÚSSAL >>> 

ROPOGÓS SÜLT CSIRKECOMB >>> 

FÉLÓRÁS PARADICSOMOS CSIRKE >>> 

VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT TARHONYÁVAL >>> 

SAJTTAL-SONKÁVAL TÖLTÖTT PULYKAMELL >>> 

MUSTÁROS CSIRKERAGU >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss