Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabaracklekvár

MME MME
135 perc
egyszerű
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A barackokat alaposan megmossuk, félbevágjuk. Ügyeljünk arra, hogy csak egészséges barackokat használjunk a lekvárhoz, az esetleges hibás részeket vágjuk ki. Egy kés segítségével eltávolítjuk a szárak tövét. A barack egyik felét apró, 3-4 milliméteres kockákra vágjuk, vagy botmixerrel pürésítjük, a másik felét pedig nagy darabokra. A barackkeveréket egy nagy lábasba öntjük, és alacsony hőmérsékleten kevergetve főzni kezdjük.
  2. Hozzáöntjük a cukrot és a dzsemfixet, végül a citromlevet. A cukor mennyisége lehet több vagy kevesebb is, ízlésünknek megfelelő édességűre főzzük. Figyeljünk arra is, hogy ha dzsemfixet használunk, akkor annak a mennyisége is változik a cukor mennyiségétől függően.
  3. Ha a lekvár felforrt, és hab keletkezik rajta, kanalazzuk le. A lekvárt kevergetve a kívánt sűrűségűre és darabosságúra főzzük.
  4. A lekvárnak szánt üvegeket fertőtlenítjük. Az üvegeket vagy forrásban lévő vízben kifőzzük, vagy sütőbe teszünk, és magas hőmérsékleten 5-10 perc alatt csírátlanítjuk.
  5. Az elkészült lekvárt a fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítva, textillel körbevéve dunsztoljuk. Dunsztolhatjuk úgy is, hogy forrásban lévő vízbe helyezzük az üvegeket, és így főzzük pár percig.
  6. Az elkészült lekvárokat kihűlt állapotban fogyasztásig fénytől védett helyen tároljuk.

Nézd meg videón is, hogyan készül a sárgabaracklekvár:

Ezek is érdekelhetnek

Friss