Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készítik az olasz nők a sárgabaracklekvárt: ezt a trükköt neked is ismerni kell!

default user icon
MME
Az olasz háziasszonyoknak van egy tuti praktikája, amit neked is ismerned kell, ha sárgabaracklekvár készítésére adod a fejed. Márpedig miért ne tennéd? Hiszen itt a barackszezon!

Ha a tökéletes baracklekvár elkészítése a cél, nem árt ismerned azt a trükköt, amit az olasz nők alkalmaznak. A receptúra náluk alapvetően három összetevőből áll, a lekvár elkészítése pedig pofonegyszerű – írja a Ripost.

Nincs másra szükséged, mint citromlére, cukorra és természetesen a finom gyümölcsre. Picit meredeknek tűnhet a citromlé, de higgyétek el, hogy amint a savassága a cukorral találkozik, természetes pektint alkot, ami gátat szab a baktériumok elszaporodásának. Így aki azt gondolja, hogy sárgabaracklekvár készítése folyamán elhagyható a zselésítő és a tartósítószer, annak bizony igaza van! Egyik sem kerül bele, ráadásul a szokásos sterilizálás is elmarad, aminek miértjére az alábbi receptben fény derül – írja a lap.

Hozzávalók:

  • 3 kg érett sárgabarack
  • 1 db citrom leve
  • 2,5 csésze cukor

Elkészítés:

  1. Miután megmostuk a sárgabarackot, kimagozzuk, majd felaprítjuk a gyümölcshúst. Ha ezzel elkészültünk, egy közepes méretű lábasba tesszük, aztán mehet hozzá a citromlé és a cukor is. 
  2. Feltesszük főni közepes lángon, majd amikor elérte a forráspontot (kb. 20-25 perc), levesszük a tűzhelyről, és botmixerrel finomítunk a lekvár állagán. A keletkezett habot lekanalazzuk a tetejéről, majd tiszta üvegekbe öntjük. 
  3. Arra figyeljünk, hogy csak annyi lekvár kerüljön az üvegekbe, hogy a tető és a lekvár szintje között legalább 1 centi hézag maradjon. Az üvegek tetejét szorosan zárjuk le!
  4. Miután hagytuk állni a lekvárt 12-24 órát, mehet a fagyasztóba. Igen, a fagyasztóba. Ezért nem volt szükség az üvegek sterilizálására. 
  5. Fogyasztás előtt egy nappal vegyük ki, hogy másnapra szépen kiengedjen, majd miután felnyitottuk a lekvárt, hűtőben tároljuk. 

Ha mégis a sterilizálásra esküszöl

Valószínűleg már te is elgondolkodtál azon, vajon mi szükség van az üvegek fertőtlenítésére? Nos, a válasz roppant egyszerű: a polcon tárolt, tavaly elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta. A benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok pedig belekavarhatnak a tartósítás folyamatába. Érdemes hát sterilizálni az üvegeket a biztonságunk, a minőség és az ízek miatt. Nézzük, milyen módszerek jöhetnek szóba.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss