Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A hot dog története: tényleg magyar találmány a virsli kifliben?

default user icon
MME
A hot dog ma már egy olyan kaja, amit a világ minden részén ismernek és szeretnek. Legyen sajttal bevonva, ketchuppal, mustárral vagy chilivel meglocsolva, esetleg pirított hagymával halmozva, ma már a legtöbb gyorsétterem és streetfood kocsi kínálatában megtalálható. Sokan az Egyesült Államok nemzeti konyhájának termékeként ismerik, ám a hot dog gyökerei évszázadokkal azelőttre nyúlnak vissza, amikor Kolumbusz még csak el sem indult az Újvilág felfedezésére.

Az eredeti hot dog szerves részét képző kolbász valamikor időszámításunk előtt 700-ra vezethető vissza, de akadnak történészek is, akik szerint az első kolbászt csak az időszámításunk szerint 1. században alkották meg. Állításukat egy legenda is alátámaszthatja, miszerint Néró császár szakácsa, Gaius kést szúrt egy sült disznóba, amelyet nem készítettek elő rendesen, így az üres belek kiestek a kövér malacból. A história úgy tartja, hogy a szakácsnak ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha azokat a beleket megtöltené darált hússal és fűszerekkel. A koncepció jónak bizonyult, hiszen az ezt követő évszázadokban szinte egész Európát bejárta, Németország pedig már sajátjaként tartja számon a bécsi kolbászt, aminek megalkotására Frankfurt és Bécs is bejelentkezett.

Hogy került a hot dog az USA-ba?

Köztudott, hogy az 1800-as években rengeteg német bevándorló tűzte ki célul az Újvilág meghódítását egy jobb jövő reményében, kulináris hagyományaikat pedig nem hagyták otthon. Korábbi feljegyzések, mendemondák szerint az első hot dogot, amit akkor „tacskókolbászként” emlegettek, egy német bevándorló kezdte el árulni egy élelmiszeres kocsiból az 1860-as évekbe New Yorkban. A történet még igaz is lehet, hiszen így arra is magyarázatot kapunk, hogyan kapta a kutyára utaló nevét.

Az 1800-as évek második felében jött az áttörés. Charles Feltman szintén német bevándorló megnyitotta az első hot dog standot Coney Islanden. Hatalmas népszerűségnek örvendett, hiszen már a nyitás évében 3600-nál is több frankfurti kolbászt adott el speciális zsemléjében. 1880-ban egy St Louis-i kolbászárus is fehér zsemlében kezdte kiadni termékét, ugyanis kifogyott abból a fehér kesztyűből, amit a vásárlóinak adott azért, hogy a forró kolbászt könnyeben kezükbe vehessék.

1916-ban egy lengyel lengyel bevándorló a Feltman alkalmazottjaként már saját hot dog-standot indított, ahol annyira lenyomta az árakat, hogy Feltman kénytelen volt bezárni. Nathan Handwerker hot dogjait az 1920-as évekre már országszerte ismerték, később pedig ahogy keletről nyugat felé haladt a trend, az amerikai kultúrában is olyannyira elterjedt, hogy 1939-ben már a Fehér Ház menüjére is felkerült. A hot dog fejlődése és terjedése ezután még dinamikusabb lett, és megjelentek a különböző ízesítések, kiflik, virslik, saláták, hot-dog kocsik, így a streetfoodok egyik nélkülözhetetlen elemévé vált.

A hot dog térhódítása Magyarországon

Az első magyar hot dog körül számos legenda kering. 1978. augusztus 31-én az Esti Hírlap arról írt, hogy Amerika megérkezett Budapestre, egészen pontosan a Petőfi híd pesti hidfőjéhez. A hangsúly itt persze Amerikán van, hiszen a német bevándorlóknak tulajdonított kulináris élvezet itthon már korábban ismert volt, csak nem ilyen néven - írja a Gasztrorégész.

– Új szenzáció a Boráros téren, ott, ahol már eddig is kapható volt mindenféle, a friss nápolyitól a hevesi dinnyéig. Ezúttal piros csíkos tábla hívja fel magára a figyelmet és egy – sokak számára ismeretlen – felirat: Hot dog – forró kutya. (…) Reggeltől estig sorba áll boldog, boldogtalan, éhes és jóllakott, törzstéri és éppencsak arra járó. Miközben ácsorognak, figyelnek is, ki hogyan boldogul a hot doggal. A Gasztrorégész azt is megemlíti, hogy a cikk folytatásából az is kiderül, hoggy még a hot dog őshazájába is elért a hírünk. A Californiai Magyarság című lap azt írta, hogy a stand „nagy közkedveltségnek örvend és Forró kutyának nevezik”.

– A berendezés szokatlan az elárusítóknak, a virsli szokatlan a kiflinek. Némelyik túl nagyra nő a forró vízben s engedetlenül letörik, amikor helyére akarják igazítani. Az elárusító halkan szitkozódik s elnézést kér, amikor a kajla hot dogot átadja potom hét forintért. Kóstolgatják, nézegetik, forgatják, hogyan kell elkezdeni, hozzálátni. Zavarja őket a közönség is, a kajánul lesők, a nevetésre éhesek, s olykor hangos kacagás pirosítja meg a mustáros arcúakat, a virslit kiejtőket, a paradicsompürével bemázoltakat.

A lap arra is kitér, hogy 1965-ben már a Fejér Megyei Hírlapban is leközöltek egy virslivel töltött kifli receptet, amit más újságok is átvettek. Alig egy évre rá a Magyar Nemzet újságírója már „székesfehérvári specialitás”-ként emlegeti a „kifli-bundába öltöztetett sült virslit”. 1969-ben a győri Rába szálló épületébe nyitott „könnyűfalatozóba” is megérkezett a hot dog őrület, ám a Kisalföld írásábáól kiderül, hogy az egy vajas tésztába csavart virsli volt, amit melegítve tálaltak.1978 őszén már az Astoria ételbár, valamint a Rákóczi út és az Akácfa utca sarkán működő büfé kínáltába is bekerül az „amerikaiak meleg szendvicse”, októberben pedig az akkoriban nagy jelentőséggel bíró Budapesti Nemzetközi Vásárra (BNV) is betört a forró kutya.

Ki tette a húst először zsömlébe?

Bécsben az a forgatókönyv ismert, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiából Chicagóba emigrált Emil Reichel és Samuel Ladany (azaz Ladányi Sámuel) voltak az értelmi szerzők. A két férfi az 1893-as Világkiállításon mutatták be ételkreációjukat, ahol akkora sikert arattak, hogy később saját húsfeldolgozó üzemet nyitottak. Ez még a mai napig működik Vienna Beef Company néven. Tehát bármennyire is meglepő, de ennek a ma ismert népszerű street foodnak a kialakulásában is van magyar kötődés.  

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss