Hagyományos tejes kifli

MME MME
120 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A tejes kifli elkészítéséhez dagasztótálba öntjük a vizet és a tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral és egy kanálnyi liszttel, majd 10 percet hagyjuk felfutni.
  2. A felfuttatott élesztőbe szitáljuk a többi lisztet, rászórjuk a sót, belecsipkedjük a vajat és lassú fokozaton 3 percet dagasztjuk a robotgéppel. Ezután gyorsabbra váltunk, és további 4 perc alatt készre dagasztjuk.
  3. Gömbölyítjük a tésztát, majd egy tálban letakarva a pulton pihentetjük 30-45 percet. Ha ezzel megvagyunk, 14 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük őket és letakarva további 15 percet pihentetjük.
  4. Kisodorjuk és kifliket formázunk a tésztagömbökből, lespricceljük vízzel, hogy ne bőrösödjenek, és a pulton fedetlenül kelesztjük további 30 percet. Közben időnként újra lespricceljük, ha azt látjuk, hogy száraz a külsejük.
  5. Mindeközben két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és a sütő aljába teszünk egy edényt, hogy vele együtt melegedjen. A tepsiket egyesével érdemes betenni a sütőbe, hogy egyenletesen süljenek a kiflik.
  6. Az első tepsit mielőtt betesszük a sütőbe, még egyszer lespricceljük a kifliket, majd 2 dl hideg vizet öntünk a bekészített forró edénybe, és azonnal becsukjuk az ajtaját, hogy ne szökjön ki a gőz.
  7. 14 perc alatt sülnek aranybarnára a kiflik, amiket a sütőből kivéve azonnal lespriccelünk vízzel, mert így lesznek szép fényesek.

Nézzétek meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a tejes kiflit:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss